Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

FREE SUNBEDS

FREE  SUNBEDS
FREE WIFI

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Mαγιονέζα yummy σε χρόνο


by pandespani

Η μαγιονέζα είναι μια εντελώς παραξηγημένης δυσκολίας σάλτσα. Γίνεται πολύ γρήγορα -λιγότερο από 5 λεπτά- πανεύκολα και οι πιθανότητες να “κόψει” είναι δυσανάλογα μικρές σε σχέση με το μυθικό άγχος που καμιά φορά προξενεί! Δεν χρειάζεται να είστε chef για να την κάνετε τέλεια! Ακολουθείστε απλώς τα εξής τρία σημεία-κλειδιά κι αυτό είναι όλο.
Ήτοι,
Πρώτον και σημαντικό: Υλικά και σκεύη πρέπει να είναι στην ίδια θερμοκρασία -όχι κρύα αυγά, λεμόνι απ’ το ψυγείο και λάδι απ’ το ντουλάπι. Ούτε ζεστά υλικά σε δροσερό μπολ.
Δεύτερο: Tο λάδι ρέει λίγο-λίγο. Είθισται να γράφεται “σταγόνα – σταγόνα”. Γίνεται για έμφαση και είναι λάθος, όπως κάθε υπερβολή γιατί τρομάζει – αφήστε που έτσι νομίζει κάποιος ότι θα φτιάχνει 2 ώρες μαγιονέζα… Το λάδι μπορεί να έχει μια συνεχή ροή σαν λεπτή γραμμή πάχους 2 περίπου χιλιοστών.
Τρίτον: Tο ξύδι και η μουστάρδα στην αρχή, το λεμόνι στο τέλος. Γιατί τα δύο πρώτα πήζουν την μαγιονέζα, το λεμόνι την αραιώνει. Σε ό,τι αφορά στην γεύση, την ρευστότητα και το χρώμα. Συνηθίζεται να χρησιμοποιείται μόνον κρόκος αβγού και μόνο φυτικό λάδι (αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο κλπ). Παρότι δεν διαφωνώ με την παράδοση αυτή, στη δική μου συνταγή χρησιμοποιείται ολόκληρο το αβγό και μισό – μισό το λάδι (γνήσιο ελιάς και φυτικό). Η μαγιονέζα γίνεται πιο αφράτη και κρατάει χωρίς να “φωνάζει” τον χαρακτήρα του ελαιόλαδου. Η αναλογία 50-50 δεν είναι δεσμευτική. Μπορείτε να πειραματιστείτε αλλάζοντάς την ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. 
Προετοιμασία: Eπειδή αν την βάλετε σε βαζάκι και το κλείσετε, διατηρείται 4-5 μέρες στο ψυγείο, την κάνετε όποτε θέλετε, χωρίς άγχος.
http://www.pandespani.com/2010/magioneza-spitiki-grigora/

Υλικά (για 1 δόση περίπου 2 φλ. τσαγιού)
1 αβγό
200 -250 ml λάδι (μισό ελαιόλαδο, μισό καλαμποκέλαιο)
1/2 κ.γ. μουστάρδα
1/2 κ.γ. ξύδι λευκό
τον χυμό από 1/2 λεμόνι
αλάτι
λευκό πιπέρι

Παρασκευή: Βγάζετε όλα τα υλικά για την μαγιονέζα και τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για μισή ώρα.
Ρίχνετε στο μπολ του μίξερ τo αβγό, την μουστάρδα και το ξύδι. Κτυπάτε τα υλικά σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα για 20-30 δευτερόλεπτα και αρχίζετε να προσθέτετε λίγο – λίγο το λάδι, το οποίο θα πρέπει να προλαβαίνει να ενσωματώνεται στη σάλτσα. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και σταδιακά τον χυμό λεμονιού. Συνεχίστε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμη, μέχρι όλα να ενσωματωθούν πλήρως. Δοκιμάζετε και διορθώνετε αν χρειάζεται σε αλάτι, πιπέρι, λεμόνι.
Σημείωση: Aν το μπολ του μίξερ είναι μεταλλικό και άρα πιθανόν πιο κρύο από τα υλικά της μαγιονέζας (ανάλογα και με την θερμοκρασία του χώρου που συνήθως το αποθηκεύετε), ρίξτε μέσα του ζεστό νερό, αδειάστε το και σκουπίστε το. Ή βάλτε το ανάποδα κάτω από το ζεστό νερό της βρύσης. Μπορείτε επίσης να κάνετε την μαγιονέζα χτυπώντας τα υλικά της με σύρμα, στο χέρι. Ακολουθείτε ακριβώς την ίδια διαδικασία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου