Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

FREE SUNBEDS

FREE  SUNBEDS
FREE WIFI

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Νηστίσιμο κέικ με γάλα καρύδας


από


Βασίλη

Λορετζάτο

Υλικά:
230γρ. γάλα καρύδας
200γρ. ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο ή μαργαρίνη λιωμένη, ό,τι θέλετε)
20γρ. ρούμι ή κονιάκ
230γρ. ζάχαρη άχνη
300γρ. αλεύρι
1κ.γ. μπέικιν
60γρ. φιστίκι αιγίνης τριμμένο σε σκόνη
90γρ. αμύγδαλο τριμμένο σε σκόνη
40γρ. ινδοκάρυδο

Υλικά για γλάσο:
70γρ. κουβερτούρα (53%)
40γρ. γάλα καρύδας

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το γάλα, το λάδι, το ρούμι και την άχνη με έναν αυγοδάρτη για να λιώσει η άχνη.
Σε άλλο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα στερεά και τα ρίχνουμε στο μπωλ με τα υγρά. Ομογενοποιούμε (δεν ανακατεύουμε πολλή ώρα) και μοιράζουμε σε θήκες για μάφινς ή σε μια φόρμα για κέικ, διαμέτρου 24 εκ.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς(αέρα) αν έχουμε μάφινς για 20' περίπου ή στους 170βαθμούς(αέρα) αν έχουμε μια φόρμα για 30' περίπου.

Γλάσο:
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί. Μόλις λιώσει την αφήνουμε λίγο στην άκρη και ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι το γάλα καρύδας λίγο, για να μην το ρίξουμε κρύο στην κουβερτούρα και γίνει πέτρα! Το ρίχνουμε χλιαρό, ανακατεύουμε γρήγορα, θα δούμε το γλάσο να σφίγγει λίγο(εννοώ δεν θα είναι τελείως ρευστό!) και μετά από λίγο το ρίχνουμε πάνω στο κέικ μας.

Παρατηρήσεις:
- Η θερμοκρασία ψησίματος βέβαια είναι σχετική. Ο καθένας γνωρίζει καλύτερα το φούρνο του. Εγώ είδα ότι είναι καλύτερα σε αυτές τις θερμοκρασίες.
- Πιστεύω ότι μπορούμε να βάλουμε και περισσότερο φιστίκι αιγίνης, θα γίνει ακόμα πιο ωραίο, όπως επίσης και ινδοκάρυδο.
- Το ρούμι ήταν περισσότερο στην αρχική συνταγή, αλλά αν δεν το έχετε συνηθίσει θα σας ξενίσει, οπότε γι' αυτό το μείωσα. Μου άρεσε όμως πολύ με το συνδυασμό της καρύδας.
- Αν η κουβερτούρα έχει ποσοστό κακάου κάτω από 53%, αυξάνουμε λίγο τα γραμμάρια(περίπου 20γρ. περισσότερο)
- Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ηλιέλαιο, μπορείτε και κάποιο άλλο λάδι, απλά ήθελα να έχω πιο έντονη τη γεύση της καρύδας και έβαλα ένα ήπιο φυτικό έλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου