Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

FREE SUNBEDS

FREE  SUNBEDS
FREE WIFI

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Φουρνιστό χταπόδι με σάλτσα πορτοκαλιού


ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ  ΒΑΣ.ΛΟΡΕΤΖΑΤΟ


Το πόσο πάει το χταπόδι με το πορτοκάλι δεν λέγεται...
Υλικά
Για το χταπόδι
  • 1 χταπόδι, κατά προτίμηση φρέσκο, βάρους περίπου 1.200 γρ., καθαρισμένο (αν δεν βρούμε ένα μεγάλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο μικρότερα, βάρους περίπου 700 γρ. το καθένα - αν πάρουμε κατεψυγμένο, θα πρέπει να ζυγίζει 1.500 γρ.)
  • 4 - 5 κόκκοι μαύρου πιπεριού
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 20 ml χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
  • 300 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένες πράσινες ελιές (έχουμε από πριν αφαιρέσει τα κουκούτσια)
Για το σερβίρισμα
  • 1 μεγάλη σελινόριζα, κατά προτίμηση βιολογική, καθαρισμένη και περασμένη από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη (ή 400 γρ. καθαρισμένο σπανάκι ή καθαρισμένα σέσκουλα (τα τρυφερά φύλλα), κομμένα με το χέρι σε μέτρια κομμάτια, ή 1 μέτριο λάχανο, λεπτοκομμένο για σαλάτα, ανάμεικτο με 1 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες)
  • τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, χοντροκομμένα 







  • Μερίδες 4
Προετοιμασία 1 ώρα Ψήσιμο 1 ώρα+30΄
Διαδικασία Σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και τον βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μείνει περίπου ο μισός. Τον ρίχνουμε στο μπλέντερ, όσο είναι ακόμη καυτός, και θέτουμε τη συσκευή σε λειτουργία. Από το μικρό άνοιγμα στο καπάκι του μπλέντερ ρίχνουμε σταδιακά και σε αργή ροή το ελαιόλαδο, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι να ετοιμάσουμε μια λεία σάλτσα. Αν δεν έχουμε μπλέντερ, κάνουμε τη διαδικασία στο μούλτι διακόπτοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να προσθέσουμε το ελαιόλαδο. Όταν είναι έτοιμη, τη μεταφέρουμε σε ένα μέτριο μπολ, ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ελιές, ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος.
 
Χταπόδι: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Σε ένα μέτριο ταψί ή σε σκεύος με καπάκι βάζουμε το χταπόδι ολόκληρο. Σκορπίζουμε στο ταψί τους κόκκους πιπεριού και τα δαφνόφυλλα. Δεν ρίχνουμε κανένα υγρό, αφού το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του υγρά και θα ψηθεί σε αυτά. Τυλίγουμε σφικτά το ταψί με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, ή κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι, το βάζουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε το χταπόδι για 1 ώρα και 25 λεπτά (αν χρησιμοποιήσουμε δύο μικρότερα χταπόδια, τα ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά). Βγάζουμε το ταψί με το χταπόδι από το φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε κατά μέρος. Οταν το χταπόδι κρυώσει τόσο ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε με τα χέρια μας, χωρίζουμε τα πλοκάμια από την κουκούλα και τα κόβουμε όλα σε κομμάτια των 2 εκ. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, τα περιχύνουμε με το ξίδι και το χυμό λεμονιού, ρίχνουμε τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά.
 
Σερβίρισμα: Στραγγίζουμε το χταπόδι και κρατάμε τη μαρινάδα του. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε το σαλατικό που επιλέξαμε (την τριμμένη σελινόριζα, το σπανάκι ή τα σέσκουλα, το λάχανο με τις καυκαλήθρες), περιχύνουμε με τη μαρινάδα του χταποδιού (ξύδι, λεμόνι, αρωματικά) και ανακατεύουμε. Βάζουμε το κομμένο χταπόδι στο κέντρο των σαλατικών και περιχύνουμε με τη σάλτσα από πορτοκάλι και ελιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου