Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

FREE SUNBEDS

FREE  SUNBEDS
FREE WIFI

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

3 πρωτότυπες συνταγές με γιαούρτι

ΑΠΟ  ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΡΕΤΖΑΤΟ

Ξέρετε ότι το γιαούρτι είναι μία από τις αρχαιότερες τροφές; Ο Ηρόδοτος (5ος π.χ. αιώνας) αλλά και ο περίφημος γιατρός του 1ου-2ου αιώνα π.Χ. Γαληνός το μνημονεύουν συχνά εκθειάζοντας τη μαλακτική και καθαρτική του επίδραση στα έντερα, ενώ ιδιαίτερα εκτιμούνταν και στον αρχαίο αραβικό κόσμο. Άλλωστε, οι πηγές λένε πως το γιαούρτι πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή, γύρω στη νεολιθική εποχή, όταν ο άνθρωπος πρωτοανακάλυψε το άρμεγμα των ζώων και κάποιο δοχείο με γάλα έτυχε να ζεσταθεί τυχαία για ώρες.
Ποιοι είμαστε, λοιπόν, εμείς που θα αμφισβητήσουμε τις θρεπτικές του ιδιότητες, αλλά και την υπέροχη, πλούσια γεύση του; Παρακάτω ακολουθούν πέντε αλμυρές και γλυκές συνταγές για να απολαύσετε το αγαπημένο σας γιαούρτι με. παρέα.


Ντομάτες γεμιστές με τόνο και γιαούρτι

Ελαφριά, πεντανόστιμη και υγιεινή συνταγή που μπορείτε να σερβίρετε ως κρύο ορεκτικό (συνταγή από yumyum.gr)
Τι θα χρειαστείτε
3 μεγάλες ντομάτες
1 κονσέρβα τόνο
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. κρέμα γάλακτος
1 πράσινη πιπεριά
1 αγγουράκι
λεμόνι
ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ζωμό μαγειρικής
Τι θα κάνετε
Κόβετε το καπάκι από τις ντομάτες και αφαιρείτε το εσωτερικό τους με κουτάλι. Ψιλοκόβετε καρεδάκια το αγγούρι, διαλύετε τον τόνο και προσθέτετε το γιαούρτι. Ρίχνετε την πιπεριά ψιλοκομμένη και την κρέμα γάλακτος. Προσθέτετε το εσωτερικό της ντομάτας και τον ζωμό μαγειρικής και ανακατεύετε.
Μπορείτε να ζεστάνετε για μερικά λεπτά το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι, αλλά δεν είναι απαραίτητο.
Γεμίζετε τις ντομάτες με αυτή τη γέμιση.
Περιχύνετε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Δε χρειάζονται ψήσιμο.

Κέικ με γιαούρτι και λεμόνι

Ό,τι πρέπει για να συνοδεύσετε τον καφέ σας αλλά για κολατσιό των παιδιών στο σχολείο (συνταγή από τοbettyscuisine.blogspot.com)

Τι θα χρειαστείτε
(υλικά για μακρόστενη φόρμα 26cm)
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 μικρές κουταλιές μπέικιν πάουντερ
Μισό κουταλάκι αλάτι
250γρ. γιαούρτι
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
Ξύσμα και χυμός από 2 μέτρια λεμόνια
1 βανίλια
8 κουταλιές σπορέλαιο
Τι θα κάνετε
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο. Λαδώνετε και αλευρώνετε ελαφρά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ (Νο 26). Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε μαζί το γιαούρτι, το ένα φλιτζάνι ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα και την βανίλια. Προσθέτετε κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι, ανακατεύοντας στη χαμηλή ταχύτητα. Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά, ρίχνετε και το σπορέλαιο και ανακατεύετε καλά. Το μίγμα θα είναι παχύρευστο, αν όμως σας γίνει πολύ σφιχτό το διορθώνετε προσθέτοντας λίγο γάλα.
Το αδειάζετε στη φόρμα και ψήνετε για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά. Βυθίζετε στο κέικ τη λάμα ενός μαχαιριού, αν βγει καθαρή είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνετε λίγο ακόμα.
Εν τω μεταξύ, σε μικρό κατσαρολάκι βράζετε τον χυμό λεμονιού και το μισό φλ. ζάχαρη που κρατήσατε, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το σιρόπι να γίνει διάφανο (για 1 λεπτό περίπου) και το αφήνετε στην άκρη.
Μόλις βγάλετε το κέικ από τον φούρνο, όπως είναι καυτό, κάνετε πολλές τρύπες σε όλη την επιφάνεια με ένα ξυλάκι από σουβλάκι ή με μια οδοντογλυφίδα και το περιχύνετε προσεκτικά με το σιρόπι, αφήνοντάς το να ποτίσει καλά. Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια με λίγη ζάχαρη άχνη.

Smoothie γιαουρτιού

Δροσερό, γλυκό και με λίγα λιπαρά. Γιατί όχι; (συνταγή από το argiro.gr)

Τι θα χρειαστείτε
(υλικά για 2 άτομα)
1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
1 κεσεδάκι (200γρ) γιαούρτι με γεύση φρούτων
1 ½ φλυτζάνι τσαγιού παγωμένα ή κατεψυγμένα φρούτα (φράουλες, ροδάκινα κλπ)
Τι θα κάνετε
Πλύνετε -αρκετά νωρίτερα- καθαρίστε, κόψτε και βάλτε να παγώσουν για δύο ώρες φρούτα της αρεσκείας σας (π.χ. φράουλες και ροδάκινα).
Χτυπάτε στο μπλέντερ το γιαούρτι με το γάλα μέχρι να κρεμώσει, μερικά δευτερόλεπτα. Προσθέτετε τα παγωμένα φρούτα και ξαναχτυπάτε στο μπλέντερ για μερικά δευτερόλεπτα. Σερβίρετε αμέσως.

Γιαουρτόπιτα με σιρόπι

Υπέροχο κέρασμα μετά από γεύμα ή για γιορτές (συνταγή από το argiro.gr)

Τι θα χρειαστείτε
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού γιαούρτι
5 αυγά
3 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3 βανίλιες
1 φλιτζάνι τσαγιού καβουρδισμένα άσπρα αμύγδαλα
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
4 κουταλιές σούπας κονιάκ
Τι θα κάνετε
Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 10΄ μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε τους κρόκους και το γιαούρτι και ανακατεύετε απαλά. Ρίχνετε το αλεύρι -κοσκινισμένο- με το μπέικιν πάουντερ, τα ξύσματα, τις βανίλιες και τα καβουρντισμένα αμύγδαλα.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ανακατεύουμε απαλά στο μείγμα. Το βάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνετε στους 180°C για 1 ώρα.
Σε μία κατσαρόλα βάζετε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε για 3 περίπου λεπτά. Ρίχνετε το σιρόπι, όπως είναι καυτό, πάνω στο γιαουρτογλυκό που θα είναι πια χλιαρό. Το κόβετε σε κομμάτια αφότου κρυώσει και σερβίρετε.


Πηγή: In2life.gr
- See more at: http://www.mama365.gr/351/5-prototypes-syntages-me-giaoyrti.html#sthash.gWmSMD4M.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου