Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

FREE SUNBEDS

FREE  SUNBEDS
FREE WIFI

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Το γιαννιωτικο καταιφι.., σε συνταγη Ελένης Γκιαφη



Η δίκη μου εκδοχή για ένα δύσκολο γλυκό�

υλικά: 35 φύλλα κρούστας
 1 κιλό καταιφι 400 γρ.
βούτυρο γάλακτος
γέμιση: 300 γρ. αμύγδαλο και καρύδι ,
15 μπισκότα πτι μπερ ,
250 γρ. ινδοκαρυδο ,
1 κουτ. γλυκού κανέλα ,
1/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο ,
4 κουτ. σούπας ζάχαρη και νερό όσο χρειαστεί για να γίνει σαν σφιχτή ζύμη σιρόπι:


1.800 gram ζάχαρη 1.500 γρ. νερό 1/2 λεμονί (όχι μονό τον χυμό, ολόκληρο το μισό)
 1 βανιλινη (κάψουλα βανίλιας εκτέλεση για το σιρόπι βράζουμε χωρίς τη βανίλια. από την ώρα έναρξης βρασμού, συνεχίζουμε 5 λεπτά το βράσιμο. μόλις το βγάλουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη βανίλια. εκτέλεση για το βασικό γλυκό στρώνουμε 5 φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο, βουτυρωμένα καλά ενδιάμεσα. στη στενή πλευρά του φύλλου, στρώνουμε στη μίση επιφάνεια του 200 γρ. από το καταιφι, όπως φαίνεται στη φώτο και βάζουμε σαν λουκάνικο στο κέντρο, το 1/5 της γέμισης. τυλίγουμε σε ρολό όπως στη σχετική φώτο , βάζουμε δυο φύλλα βουτυρωμένα με την φαρδιά πλευρά μπροστά μας και ξανά τυλαμε το πρώτο μπαστούνι ,,, βουτυρώνουμε τις άκριες και τις κλείνουμε ... το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί .
προτιμήστε το βαθύ ταψί του φούρνου . φτιάχνουμε συνολικά 5 ίδια ρολά.τα βουτυρώνουμε απ έξω πολύ καλά ... βάζουμε τα μπαστουνιά σε ένα ταψί, τα βουτυρώνουμε καλά, τα τρυπάμε με ένα πιρούνι 8 φορές σε όλο τους το μήκος το κάθε μπαστούνι. ψεκάζουμε με νερό τα μπαστουνιά και ψήνουμε για δυο ώρες στους 130 βαθμούς και στη συνεχεία στους 160 βαθμούς για 45 λεπτά έως μία ώρα. προσέχουμε το χρώμα όσο ψήνουμε στο δυνατό φούρνο! Θέλει καλό ψήσιμό γιατί είναι χοντρουλό και πρέπει να ψηθεί καλά και σωστά μέχρι μέσα!
--- έχουμε βράσει το σιρόπι 20 λεπτά πριν και το έχουμε κατεβάσει από τη φωτιά ώστε να είναι ζεστό άλλα όχι καυτό! βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο το τρυπάμε με ένα μαχαίρι το κάθε μπαστούνι 10 τρύπες και σιροπιάζουμε. φροντίζουμε το σιρόπι να είναι μπόλικο μέσα στο ταψί και αν είναι δυνατόν, να σκεπάσει το γλυκό! αφήνουμε 24 ώρες να τραβήξει σιρόπι και αν το τραβήξει όλο, τότε συμπληρώνουμε κι άλλο σιρόπι! αν δεν έχουμε βαθύ ταψί, θα χρειαστεί να γυρίσουμε το πάνω, κάτω μέσα στο ταψί για να τραβήξουν τα μπαστουνιά και από την άλλη πλευρά σιρόπι! αφήνουμε άλλες 6 ώρες να τραβήξουν σιρόπι. βγάζουμε σε ξύλο κοπής με τη βοήθεια σπάτουλας και κόβουμε τα κομμάτια διαγώνια όπως στη φώτο. το "γιαννιωτικο καταιφι" είναι από τα πολύ καλά και σπάνια σιροπιαστά γλυκά μας!! με την ίδια γέμιση κάνουμε και τα μικροτέρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου