Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

FREE SUNBEDS

FREE  SUNBEDS
FREE WIFI

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Αγκιναρόπιτα Κεφαλονιάς



ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Και σ’ αυτήν τη συνταγή όπως σχεδόν σ’ ότι αφορά την ελληνική κουζίνα μπορείτε πολύ εύκολα να προσθαφαιρέσετε υλικά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Εμείς κάναμε μια μικρή περιήγηση και μάθαμε πως παρασκευάζουν την ίδια πίτα οι Κεφαλονίτισσες διαφοροποιώντας ελαφρά τα υλικά. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν εδώ τρεις παραλλαγές τις ίδιας παραδοσιακής αγκιναρόπιτας.

Α’ παραλλαγή

Υλικά
Μικρές τρυφερές αγκιναρούλες
Μια χεριά άγριο μάραθο
Μια χεριά μαϊντανό
Μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια
Μια χούφτα φρέσκα κουκιά
Μια χούφτα αρακά
½ φλιτζάνι ρύζι τύπου καρολίνα
ελαιόλαδο
1 κουταλιά ντομάτα πελτέ
Αλάτι και πιπέρι
Χυμό λεμονιού
Λίγο σουσάμι άψητο

Για το παραδοσιακό φύλλο:
1 κιλό αλεύρι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί ή το χυμό ενός λεμονιού
χλιαρό νερό (όσο πάρει)
λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τις αγκινάρες και τις κόβετε κατά μήκος σε φέτες. Τις τρίβετε με μια λεμονόκουπα και τις αφήνετε για λίγο σε μια λεκάνη με δροσερό νερό μέσα στο οποίο έχετε προηγουμένως διαλύσει μία κουταλιά της σούπας αλεύρι και το χυμό ενός λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Πλένετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια, το μάραθο και το μαϊντανό. Σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό διαλύουμε την ντομάτα πελτέ.
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζετε σε ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμυδάκι και προσθέτετε στεγνές τις αγκινάρες. Τις γυρίζετε μερικές φορές και μόλις πάρουν μια βράση προσθέστε τον αρακά και τα κουκιά. Προσθέτετε το νερό, όπου έχετε διαλύσει τον πελτέ. Αφού πάρει άλλη μία βράση προσθέστε το ρύζι, που θα απορροφήσει όλα τα υγρά. Μόλις βράσουν όλα μαζί προσθέστε τα αρωματικά και ανακατέψτε πολύ προσεχτικά για να μη διαλυθούν οι αγκινάρες.
Για το φύλλο:
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το κρασί ή το λεμόνι, το νερό, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, ώσπου να γίνουν μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες και ανοίγουμε με τον πλάστη δύο χοντρά φύλλα.

Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε κάτω το πρώτο φύλλο. Προσθέστε ομοιόμορφα τη γέμιση, προσέχοντας να υπάρχουν αρκετά υγρά προκειμένου να βράσει το ρύζι. Από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο και γυρίζουμε προς τα μέσα όσο έχει περισσέψει από το πρώτο.
Με το πιρούνι κάνουμε δυο τρεις τρύπες στο πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200ο C για μία ώρα περίπου, έως ότου ροδίσει η πίτα.

Β’ παραλλαγή

Υλικά

10 αγκινάρες βρασμένες
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ρύζι
1 φλιτζάνι τυρί φέτα
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι
2 κουταλάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο άνηθο
λίγο μάραθο
2-3 κρεμμύδια φρέσκα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
λίγα κουκιά φρέσκα ψιλοκομμένα
αλάτι-πιπέρι

Για το παραδοσιακό φύλλο:
1 κιλό αλεύρι
1 ποτηράκι κρασί ή χυμό λεμονιού
λίγο λάδι
αλάτι
χλιαρό νερό
Κόβετε σε μικρά κομματάκια τις αγκινάρες και τις τσιγαρίζετε σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα, το λάδι, το αλάτι ,το πιπέρι και το ρύζι.
Για το φύλλο:
Το ετοιμάζετε όπως σας λέμε παραπάνω.
Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε κάτω το πρώτο φύλλο. Προσθέστε ομοιόμορφα τη γέμιση, προσέχοντας να υπάρχουν αρκετά υγρά προκειμένου να βράσει το ρύζι. Από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο και γυρίζουμε προς τα μέσα όσο έχει περισσέψει από το πρώτο.
Με το πιρούνι κάνουμε δυο τρεις τρύπες στο πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200ο C για μία ώρα περίπου, έως ότου ροδίσει η πίτα.

Γ’ παραλλαγή

Υλικά

8 αγκινάρες
Χυμός 2 λεμονιών
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1½ ματσάκι άνηθο
½ κιλό φέτα χοντροτριμμένη
200 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
4 αβγά ελαφρά χτυπημένα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
12 φύλλα κρούστας
βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση:
Αφού καθαρίσετε τις αγκινάρες κόβετε τις καρδιές τους σε φετούλες. Τις τρίβετε με μια λεμονόκουπα και τις αφήνετε για λίγο σε μια λεκάνη με δροσερό νερό μέσα στο οποίο έχετε προηγουμένως διαλύσει μία κουταλιά της σούπας αλεύρι και το χυμό ενός λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Στη συνέχεια, αφού στραγγίζετε τις αγκινάρες, τις τσιγαρίζετε μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο. Χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το τσιγάρισμα μέχρι να μαραθούν οι αγκινάρες.
Αφού χτυπήσετε τα αβγά με το γιαούρτι προσθέστε τις αγκινάρες μαζί με τη φέτα και το άνηθο, αλατοπιπερώνετε κι ανακατεύετε καλά και προσεχτικά για να μη διαλυθούν οι αγκινάρες.
Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε τα πρώτα 6 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα προς ένα και αφήνοντάς τα να εξέχουν από το ταψί. Απλώνετε το μείγμα με τις αγκινάρες και γυρίζετε τα κάτω φύλλα προς τα μέσα. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα βουτυρώνοντάς τα επίσης ένα-ένα και, τέλος, κόβετε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί.
Αφού χαράξετε πίτα με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια, τη ραντίζετε με λίγο νερό και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το επάνω φύλλο.

Β’ παραλλαγή

Υλικά:

½ κιλού καρδιές αγκινάρας
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές αλεύρι
2 φλιτζάνια γάλα
1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο
5 αυγά
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Αφού καθαρίσετε τις αγκινάρες κόβετε τις καρδιές τους σε τέταρτα. Τις τρίβετε με μια λεμονόκουπα και τις αφήνετε για λίγο σε μια λεκάνη με δροσερό νερό μέσα στο οποίο έχετε προηγουμένως διαλύσει μία κουταλιά της σούπας αλεύρι και το χυμό ενός λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια ρίχνετε το γάλα και ανακατεύετε μέχρι να πήξει. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε τους χτυπημένους κρόκους, το τυρί, λίγο αλάτι, πιπέρι, στη συνέχεια τις αγκινάρες και τέλος τα ασπράδια χτυπημένα μαρέγκα και ανακατεύουμε.
Αδειάζετε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και ψήνετε για 40 λεπτά περίπου στους 180-200ο C.

Tips
1.Μπορείτε αντί για φρέσκες αγκινάρες, αν δεν είναι η εποχή τους να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες ή κονσέρβα.
2.Αν δεν ξέρετε να ανοίγετε φύλο μπορείτε το ίδιο καλά να χρησιμοποιήσετε έτοιμο χωριάτικο.
3.Και τέλος τα μυρωδικά είναι στην απόλυτη επιλογή σας. Περί ορέξεως…
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΑΓΚΙΝΑΡΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου