Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

FREE SUNBEDS

FREE  SUNBEDS
FREE WIFI

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Τσιγαρίδια: Ένα κεφαλονίτικο φαγητό του Χειμώνα.

Τσιγαρίδια: Ένα κεφαλονίτικο φαγητό του Χειμώνα.
Τον «παλιό καλό καιρό» στην Κεφαλονιά αλλά και σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ο κήπος της νοικοκυράς του σπιτιού, συνέβαλε τα μέγιστα στην οικιακή οικονομία. Το καλοκαίρι, οι ντομάτες, τα κολοκυθάκια, τα αγγούρια, οι μελιτζάνες οι πιπεριές, τα βλίτα και άλλα λαχανικά και ζαρζαβατικά, συνέβαλαν κατά πολύ, στην οικογενειακή διατροφή. Το χειμώνα, τα κρεμμύδια, το σπανάκι, τα κάβολε ( κουνουπίδια ), οι μάπες (τα λάχανα ), τα σκόρδα και πολλά άλλα λαχανικά συμπλήρωναν στο οικογενειακό τραπέζι. Σήμερα λοιπόν θ’ ασχοληθούμε μ’ ένα Κεφαλονίτικο φαγητό που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον χειμωνιάτικο κήπο.
Τα τσιγαρίδια. Ένα πιάτο από πληθώρα λαχανικών, που οι γυναίκες της Κεφαλονιάς φρόντιζαν να έχουν στον κήπο τους. Κάθε Οκτώβρη, έσπερναν τους σπόρους που από τη προηγούμενη χρονιά είχαν φυλάξει και όλο το χειμώνα ο κήπος ήταν καταπράσινος και γεμάτος από φρέσκα λαχανικά. Πάμε λοιπόν στο πιάτο μας. Τα λαχανικά που μπαίνουν στα τσιγαρίδια είναι…λάπατα, σέσκλα, κεροφύλι, σκατζίκια, σπανάκι, πουράτζινο, άνηθο, μάραθο, σάψυχο, καυκαλίδες, σμύρνα, φύλλα από φρέσκα κρεμμύδια, σκορδόφυλλα, τσιτσιμπίδες,  τσουκνίδες και 2-3 φύλλα δυόσμο.  Αφού τα πλύνουμε πολύ καλά, τα ψιλοκόβουμε και τα ζεματίζουμε χωρίς νερό, να φύγουν τα υγρά τους. Αδειάζουμε το νερό που έβγαλαν τα χόρτα με το ζεμάτισμα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας  ενάμιση ποτήρι του νερού λάδι, το ζεσταίνουμε  ( όχι να κάψει )  και  βάζουμε τα χόρτα  στην κατσαρόλα. Τα ανακατεύουμε καλά να πάει παντού το λάδι και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ελάχιστη κανέλα. Τα βράζουμε για πέντε λεπτά και προσθέτουμε μισό φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι. Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα βράζουμε πέντε λεπτά από την ώρα που θα μπει το ρύζι.  Σβήνουμε και αφήνουμε τη κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας για να φουσκώσει το ρύζι και να γίνει «σπυρωτό». 
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο εκτέλεσης της συνταγής, αντί ρύζι μπορούμε να βάλουμε μικρά κομμάτια παστού μπακαλιάρου ή σουπιές.  

Η συνταγή είναι της μητέρας μου Γλυκερίας Καβαλλιεράτου.
Τάσος Καβαλλιεράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου