Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

FREE SUNBEDS

FREE  SUNBEDS
FREE WIFI

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Μουσακάς με λαχανικά και ανθότυρο


AΠΟ  Β. Λορεντζάτος
ΥΛΙΚΑ
- 6 μέτριες πατάτες
- 3 μέτριες μελιτζάνες
- 500 γρ. ανάμεικτα λαχανικά βρασμένα σε αλατισμένο νερό
- 400 γρ. ανθότυρο
- 100 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
- λίγο λάδι
- τριμμένη φρυγανιά
Για την σάλτσα 
- 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες (ή του κουτιού)
- 1 μικρό τριμμένο κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
- 1 δαφνόφυλλο, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη
Για τη μπεσαμέλ
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1/4 φλιτζανιού γάλα
- αλάτι, φρέσκο πιπέρι και μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της.

2. Παράλληλα, καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Στη συνέχεια, βράζουμε τις πατάτες σε ελαφρώς αλατισμένο νερό για 15 λεπτά, ενώ τις μελιτζάνες τις αφήνουμε για 15 λεπτά σε κρύο ή χλιαρό αλατισμένο νερό και αφού τις ξεπλύνουμε καλά τις απλώνουμε σε ένα ταψί όπου τις ραντίζουμε με λίγο παρθένο ελαιόλαδο. Επίσης, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τις ψήνουμε για ένα τέταρτο στο φούρνο.

3. Ο τρόπος παρασκευής της μπεσαμέλ είναι κοινός, είτε χρησιμοποιήσουμε light υλικά είτε όχι. Συνεπώς, λιώνουμε αρχικά βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να γίνει ένα χρυσό μείγμα με μπουρμπουλήθρες (γύρω στα 2 λεπτά). Μετά προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα κουζίνας. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, η μπεσαμέλ θα σβολιάσει. Προσθέτουμε τέλος αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα μέχρι να πήξει. Για πιο «ελαφριά» μπεσαμέλ χρησιμοποιούμε γάλα χαμηλών λιπαρών ή και γάλα σόγιας.

4. Λαδώνουμε ελαφριά ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Στη συνέχεια, στρώνουμε πρώτα τις μελιτζάνες μετά τις πατάτες, τη γραβιέρα και τα βρασμένα λαχανικά. Απλώνουμε από πάνω τη σάλτσα και το ανθότυρο σε μικρά-μικρά-κομμάτια. Τέλος, ρίχνουμε προσεκτικά τη μπεσαμέλ από πάνω σκεπάζοντας όλη την επιφάνεια του ταψιού. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και από πάνω με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά.

Χρόνος εκτέλεσης: 2 ώρες
Μερίδες: 6-8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου