Εσταλή από Β.Λορετζατο
Για το Φύλλο
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1¼ κ.γ. αλάτι
- 45 γρ. μαργαρίνη
- 140 γρ. πολύ κρύο βούτυρο
- 5-6 κ.σ. παγωμένο νερό
Για την Κρέμα
- 800 ml φρέσκο γάλα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 30 γρ. κορν φλάουρ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, ή μία βανιλλίνη
- 40 γρ. Βούτυρο
Εκτέλεση
Για τη Ζύμη
- Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι.
- Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με θρύψαλα.
- Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κυβάκια.
- Προσθέτουμε το βούτυρο στο μίγμα του αλευριού και ανακατεύουμε.
- Το μίγμα πρέπει να έχει μεγάλα και μικρά κομμάτια βούτυρο.
- Προσθέτουμε 4 κουταλιές της σούπας νερό και ανακατεύουμε να αναμιχθούν.
- Βάζουμε άλλη μία κουταλιά νερό για να γίνει ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στο μισό, και κάνουμε το κάθε μισό σαν μπάλα.
- Τυλίγουμε σε μεμβράνη, και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ή όλη νύχτα.
Για την Κρέμα
- Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το 700ml γάλα και 50 γρ. ζάχαρη και βάλτε σε μέτρια φωτιά.
- Πάρτε ένα μπολ και προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, το υπόλοιπο γάλα, το σιμιγδάλι, το κορν φλάουερ και το εκχύλισμα βανίλιας ή τη βανιλλίνη.
- Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Όταν το γάλα αρχίζει να ζεσταίνεται, πάρτε μερικές κουταλιές από αυτό και ρίξτε τις στο μπολ με τα υπόλοιπα συστατικά και ανακατέψτε.
- Με αυτόν τον τρόπο φέρνουμε το μίγμα στο μπολ στην ίδια θερμοκρασία με το γάλα.
- Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίξτε το μίγμα αυγού/σιμιγδαλιού ανακατεύοντας συνεχώς.
- Βάλτε πίσω στη φωτιά, προσθέστε το βούτυρο και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να πήξει.
Συναρμολόγηση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Τοποθετούμε τις μπάλες ζύμης πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί τάρτας με διάμετρο 24 cm και το βουτυρώνουμε.
- Aνοίγουμε τις ζύμες στο επιθυμητό πλάτος.
- Τοποθετούμε τον ένα δίσκο στο ταψί αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν.
- Ρίχνουμε την κρέμα από πάνω.
- Μόλις έχουμε προσθέσει την κρέμα, ανοίγουμε τη δεύτερη ζύμη και την τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση.
- Κόβουμε τη ζύμη που εξέχει με ένα ψαλίδι και στη συνέχεια πατάμε τις δύο άκρες μαζί όπως στο σχήμα.
- Χαράζουμε από πάνω για να φεύγει ο ατμός.
- Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή έως ότου η κρούστα είναι τραγανή και να έχει ροδίσει.
- Αφαιρούμε, αφήνουμε για 15 με 20 λεπτά και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου