Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

FREE SUNBEDS

FREE  SUNBEDS
FREE WIFI

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΡΕΛΙΑ

 


ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΡΕΛΙΑ
Τα μπουρμπουρέλια μια παραδοσιακή κεφαλονίτικη γιορτή του Φθινοπώρου συμπίπτουν με τη θρησκευτική γιορτή της Παναγίας της Μισοσπορίτισσας ή κατά την εκκλησιαστική ορολογία την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Είναι μια γιορτή συνυφασμένη άλλοτε με την αγροτική ζωή, τότε η γη και οι καρποί της εξασφάλιζαν την επιβίωση του γεωργού και της οικογένειάς τους.
Τέλος του Φθινοπώρου μια καλή χρονιά φεύγει και μαζί τελειώνουν τα αποθέματα των καρπών και τα πρώτα σημάδια για τη νέα σοδειά φαίνονται.
"Μισόφαγα μισόσπειρα μισόχω να περάσω" το υπόλοιπο του χρόνου.
Με τους καρπούς που έχουν απομείνει θα ευχαριστήσουν τη Μητέρα - Φύση για όσα αγαθά τους πρόσφερε.
Παράλληλα προσδοκούν να εξευμενίσουν τις δυνάμεις της να έχουν μια παραγωγική χρονιά, να βλαστήσουν οι καρποί, να εξασφαλίσουν την τροφή τους.
Η γιορτή με τα μπουρμπουρέλια - πολυσπόρια έλκει τις ρίζες της στην ελληνική αρχαιότητα.
Την ίδια περίοδο οι αρχαίοι Έλληνες έβραζαν τα "προϊόντα της Δήμητρας" τα πυ{κ}υαμέψια-κουκιά, για να ευχαριστήσουν τη θεά της Γεωργίας και να ικετεύσουν την εύνοιά της να ανταμείψει τον κόπο τους.
Η γιορτή πέρασε στο Χριστιανικό κόσμο και τηρείται και σήμερα από τους Κεφαλλονίτες,
Για αυτό τους το φαγητό χρειαζόταν μια χεριά κουκιά, φασόλια, ρεβίθια, στάρι, καλαμπόκι και πσάρα, όλα μαζί να τα
"μπουρμπουλίσουν" και με τη ευκαιρία να δοκιμάσει η οικογένεια το νιο λάδι.
Στο τραπέζι μαζί με τα μπουρμπουρέλια έτρωγαν ελιές, παστά ψάρια, τουρσιά, όσα επέτρεπε η νηστεία των Χριστουγέννων, συνοδεύοντας τα με το πεντανόστιμο ζεστό ψωμί απ' το φούρνο της νοικοκυράς και κρασί από τη νέα παραγωγή.
Σήμερα το έθιμο δεν αποτελεί για μας μια μαγική, τελετουργική διαδικασία αλλά μια ευκαιρία για μια ζεστή, ανθρώπινη επαφή με φίλους και συμπατριώτες.
Στην εκδήλωση της Αδελφότητας μας για τα Μπουρμουρέλια σας περιμένουμε να χαρείτε μαζί μας να διασκεδάσετε σ' ένα καθαρά κεφαλονίτικο γλέντι με μπουρμπουρέλια, πολλά άλλα και καλή μουσική.
Υλικά
για τη ρετσέτα όπως την έμαθα από τη μητέρα μου Ελένη.
Ένα φλυτζάνι του καφέ από κάθε όσπριο {κουκιά, ρεβίθια, καλαμπόκι, σιτάρι, φασόλια, φακή, πσάρα -όποιος έχει}.
Ένα φλυτζάνι του καφέ λάδι κατά βούληση,
ένα φύλο δάφνης,
ρίγανη,
αλάτι.
πιπέρι (προαιρετικά).
Προετοιμασία
Βάζουμε στο νερό τα κουκιά, τα ρεβίθια, την πσάρα από το βράδυ με λίγο αλάτι.
Τα ξεπλένουμε την άλλη μέρα και τα βράζουμε με τα υλικά.
Σερβίρουμε με λίγο λάδι και ρίγανη.
Σύβρασμα( προαιρετικό)
Λάδι.
ένα μεγάλο κρεμμύδι,
λίγο ξύδι.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι. Το σβήνουμε με λίγο ξίδι.
Όταν είναι έτοιμα τα μπουρμπουρέλια προσθέτουμε το τσιγαρισμένο κρεμμύδι και το αφήνουμε λίγο ακόμα στη φωτιά.
Σταυρούλα Φλωράτου - Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου