Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

FREE SUNBEDS

FREE  SUNBEDS
FREE WIFI

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Πολέντα ένα παραδοσιακό Κεφαλονίτικο πιάτο με ρίζες στην Ενετοκρατία.

 


Καλό μήνα
Πολέντα ένα παραδοσιακό Κεφαλονίτικο πιάτο με ρίζες στην Ενετοκρατία.
Μεγαλώσαμε στην Κεφαλονιά με φαγητά και γλυκά που έφτιαχναν οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας, απλά και πεντανόστιμα που πλέον έχουν εξαφανιστεί από το τραπέζι μας.
Τι πιο ωραίο από μια πολέντα τις κρύες μέρες του χειμώνα. Είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή της, λίγο καλαμποκάλευρο, λίγο λαδάκι, λίγο αλάτι, πορτοκαλόφλουδα, λίγες σταφίδες μαύρες και ζάχαρη. Τη σιγοβράζουμε μέχρι να χυλώσει, προσοχή χρειάζεται για να μην σβολιάσει.Προσθέτουμε κανέλα στο πιάτο και απολαμβάναμε ένα υπέροχο γλύκισμα !
Στην Κεφαλονιά σε κάποιες περιοχές την ονομάζουν Πουλέντα, Μπαζίνα ή και Κουρκούτι, οι παλιοί Αργοστολιώτες την έλεγαν Καλαμποκίτικο. Την έτρωγαν αχνιστή το βράδυ και κάποιοι το πρωί στο τηγάνι, κάποιοι αντί για ζάχαρη έβαζαν πετιμέζι ή μέλι. Η Πουλέντα ήταν το φαγητό των φτωχών και ήταν το κυρίως πιάτο κατά τη διάρκεια της κατοχής, παλαιότερα στην Πύλαρο την έφτιαχναν σε πήλινη παδέλα. Κουρκουτόγαλο το ονόμαζαν όταν αντί για νερό έβαζαν γάλα.
Στην Κεφαλονιά την βρίσκουμε σαν γλύκισμα, η πολέντα όμως ταιριάζει πολύ με βούτυρο, μαλακά τυριά και πιάτα που περιέχουν πολλή σάλτσα, γενικά με μαγειρευτά κρέατα.
Υπάρχει παραλλαγή της συνταγής στην Ιθάκη, εκεί την ονομάζουν Μπαζίνα. Τσιγαρίζουν ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αφού προσθέσουν το νερό, συνεχίζουν τη συνταγή όπως περιγράφεται πιο πάνω. Με σταφίδα ή χωρίς!
Η πολέντα με την μορφή που την γνωρίζουμε σήμερα έρχεται την εποχή της Ενετοκρατίας. Η πρώτη γραπτή απόδειξη καλλιέργειας αραβοσίτου στην Ιταλία αναφέρεται στα εδάφη της Δημοκρατίας της Βενετίας το 1554.
H πολέντα με καταγωγή από την Ιταλία αρχικά παρασκευαζόταν με αλεύρι σίκαλης , ξυλόσταλου και φαγόπυρου αφού το καλαμπόκι έφτασε στην Ευρώπη μετά την ανακάλυψη της Αμερικής. Εκεί υπάρχει μεγάλη ποικιλία και διαφορετικά πιάτα όπως η polenta concia ,η polenta taagna και η polenta e osei . Στην βόρεια Ιταλία την απολαμβάνουν με κρέας, λουκάνικα με ντοματοπολτό και πουλερικά.
Αν τη δοκιμάσετε καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη
Διονύσης Φωκάς
ΥΓ. Δεν είμαι μάγειρας , ούτε σεφ, είμαι λάτρης της γαστρονομίας , του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου