Μελιτζανόρυζο
1 κιλό μελιτζάνες κομμένες σε κύβους
1 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ. σ. πελτές ντομάτας
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 χούφτα δυόσμος ψιλοκομμένος
1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
300 γρ. ρύζι καρολίνα
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε κρύο νερό με μπόλικο αλάτι για 1 ώρα περίπου για να ξεπικρίσουν.
Στραγγίζουμε πολύ καλά και τις αφήνουμε στην άκρη.
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις μελιτζάνες για να χρυσίσουν. Μετά προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ, τις ντομάτες, τα γυρίζουμε και αυτά όμορφα μέσα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το μαϊντανό και το δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε 5 φλ. νερό.
Αφήνουμε να πάρει βράση η σάλτσα και προσθέτουμε το ρύζι μέσα.
Σιγοβράζουμε και ανακατεύουμε για περίπου 20 λεπτά. Μόλις πιει το ζουμάκι το ρύζι μας είναι έτοιμο. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και κλειστό το καπάκι την κατσαρόλα μας για άλλα 15 λεπτά και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!
Σαβούρα κοζανίτικη - Μελιτζάνες και πιπεριές με κιμά
Υλικά
φρυγανιά τριμένη για το πυρέξ
4 μελιτζάνες σε λεπτές φέτες
6 πιπεριές κέρατο
1 μέτριο κρεμμύδι
6 ντομάτες σε ροδέλες ξεσποριασμένες
αλάτι, πιπέρι,
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι ψιλ/νο
1 σκελίδες σκόρδο
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι, 1 πρέζα κανέλα
1/3 μάτσο μαϊντανός
2 ώριμες ντομάτες λιωμένες
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
200 γρ. κίτρινο τυρί
Εκτέλεση
Ψήνω τις μελιτζάνες και τις πιπεριές. Επειδή τις τηγάνισα, θα σας προτείνω να τις ψήσετε γιατί βγάζουν πολύ λαδίλα στο ταψί. Ξεφλουδίζω τις πιπεριές αν θέλω.
Σοτάρω τον κιμά με τα μυρωδικά του, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό.
Πασπαλίζω το ταψί με τη φρυγανιά, στρώνω ροδέλες ντομάτας, μελιτζάνες, κρεμμύδι ψιλ/νο, πιπεριές, κιμά, ροδέλες ντομάτας.
Ψίλοκόβω τη μία σκελίδα σκόρδο, σκορπίζω τις λιωμένες ντομάτες,αλατίζω και ρίχνω το ελαιόλαδο από πάνω.
Ψήνω στον αέρα του φούρνου για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς. Πασπαλίζω με το κασέρι 10 λεπτά πριν βγάλω το ταψί από το φούρνο. Μπορώ να χρησιμοποιήσω και άλλα τυράκια, όπως μοτσαρέλα ή φέτα μαλακιά.
Αν χρειαστεί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο κατά τη διάρκεια του ψησίματος, εξαρτάται από το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά σερβίρουμε.
**Προσοχή στις ντομάτες μας, να είναι ξεσποριασμένες και χωρίς ζουμάκια.
**Προσοχή στις ντομάτες μας, να είναι ξεσποριασμένες και χωρίς ζουμάκια.
Καλή μας όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου