ΥΛΙΚΑ
- ½ χοντρά μακαρόνια (ή άλλα ζυμαρικά)
- ½ κιλό φρέσκες σαρδέλες
- 2 φινόκιο (μαραθόριζες)
- 4 σκελ. σκόρδο (σε φετάκια)
- 4-5 αντζούγιες (φιλέτα)
- ½ φλιτζ. τσαγιού σταφίδες (προαιρετικά)
- 2 κουτ. σούπας καρβουρντισμένο κουκουνάρι
- ½ φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
- Αλάτι, φρεσκοτριμ. πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Μάραθος για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Αγοράζω καθαρισμένες σαρδέλες από τα κεφάλια και το μεσαίο κόκαλο και τις ανοίγω στα δύο, σε φιλετάκια. Ζεματάω το φινόκιο σε αλατισμένο νερό έως ότου μαλακώσει, για 10 λεπτά και έπειτα, το ψιλοκόβω, χωρίς να πετάξω το νερό του.
2. Σε βαθύ τηγάνι, σοτάρω το σκόρδο, τις αντζούγιες και το φινόκιο σε αρκετό ελαιόλαδο πιέζοντας να λιώσουν. Προσθέτω το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τα φιλέτα σαρδέλας, αφήνω για λίγο να σοταριστούν, σβήνω με το κρασί, μαγειρεύω για να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω πέντε-έξι κουταλιές σούπας από το νερό που έβρασα το φινόκιο, πιπερώνω και αφήνω, με σκεπασμένο το τηγάνι, για δέκα λεπτά έως ότου δέσει η σάλτσα με τα ψάρια. Παράλληλα, βράζω τα μακαρόνια al dente στο αλατισμένο νερό που έβρασα το φινόκιο, τα σουρώνω σε τρυπητό σκεύος, τα σοτάρω σε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτω με τρυπητή κουτάλα τις σαρδέλες. Ανακατεύω και ρίχνω λίγη-λίγη από τη σάλτσα, προσθέτοντας αν χρειάζεται λίγο πιπέρι. Αποσύρω και σερβίρω πασπαλίζοντας με λίγο φρέσκο μάραθο.
Χρόνος εκτέλεσης: 40 λεπτά
Μερίδες: 4-5
- ½ χοντρά μακαρόνια (ή άλλα ζυμαρικά)
- ½ κιλό φρέσκες σαρδέλες
- 2 φινόκιο (μαραθόριζες)
- 4 σκελ. σκόρδο (σε φετάκια)
- 4-5 αντζούγιες (φιλέτα)
- ½ φλιτζ. τσαγιού σταφίδες (προαιρετικά)
- 2 κουτ. σούπας καρβουρντισμένο κουκουνάρι
- ½ φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
- Αλάτι, φρεσκοτριμ. πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Μάραθος για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Αγοράζω καθαρισμένες σαρδέλες από τα κεφάλια και το μεσαίο κόκαλο και τις ανοίγω στα δύο, σε φιλετάκια. Ζεματάω το φινόκιο σε αλατισμένο νερό έως ότου μαλακώσει, για 10 λεπτά και έπειτα, το ψιλοκόβω, χωρίς να πετάξω το νερό του.
2. Σε βαθύ τηγάνι, σοτάρω το σκόρδο, τις αντζούγιες και το φινόκιο σε αρκετό ελαιόλαδο πιέζοντας να λιώσουν. Προσθέτω το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τα φιλέτα σαρδέλας, αφήνω για λίγο να σοταριστούν, σβήνω με το κρασί, μαγειρεύω για να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω πέντε-έξι κουταλιές σούπας από το νερό που έβρασα το φινόκιο, πιπερώνω και αφήνω, με σκεπασμένο το τηγάνι, για δέκα λεπτά έως ότου δέσει η σάλτσα με τα ψάρια. Παράλληλα, βράζω τα μακαρόνια al dente στο αλατισμένο νερό που έβρασα το φινόκιο, τα σουρώνω σε τρυπητό σκεύος, τα σοτάρω σε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτω με τρυπητή κουτάλα τις σαρδέλες. Ανακατεύω και ρίχνω λίγη-λίγη από τη σάλτσα, προσθέτοντας αν χρειάζεται λίγο πιπέρι. Αποσύρω και σερβίρω πασπαλίζοντας με λίγο φρέσκο μάραθο.
Χρόνος εκτέλεσης: 40 λεπτά
Μερίδες: 4-5
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου