Τι χρειαζόμαστε για το Σουφλέ με διάφορα λαχανικά
- 1 κιλό μπρόκολο
- 1 ποτήρι του κρασιού καλαμπόκι
- 1 ποτήρι του κρασιού μανιτάρια
- 1 με 2 καρότα
- 3 πατάτες
- αλάτι
- πιπέρι
- τυρί τριμμένο
- 1 ποτηράκι του κρασιού φρυγανιά τριμμένη
- λίγο ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ
- 3 ποτήρια γάλα
- 3 έως 5 κουταλιές βούτυρο
- 7 κουταλιές αλεύρι
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
Πως φτιάχνεται το Σουφλέ με διάφορα λαχανικά
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό περίπου τα 4 με 5 δάχτυλα και ρίχνουμε αρκετό αλάτι. Την βάζουμε σε δυνατή φωτιά να βράσει και όταν αρχίσει να κοχλάζει το νερό ρίχνουμε μέσα το μπρόκολο που έχουμε πλύνει και κόψει σε τουφάκια. Αφήνουμε το μπρόκολο μας να βράσει για 7 με 10 λεπτά. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα ή με ακόμα καλύτερα μπορούμε να σουρώσουμε σε ένα στραγγιστήρι το μπρόκολο. <<Για να κερδίσουμε χρόνο στο ίδιο νερό που έχουμε βράσει το μπρόκολο μπορούμε να βράσουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας όμως το φαγητό μας θα γίνει λίγο ποιο βαρύ.>>
Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μας νερό περίπου τα 4 δάχτυλα και ρίχνουμε πάλι αλάτι. Αφήνουμε πάλι να βράσει και ρίχνουμε μέσα το καλαμπόκι, τα μανιτάρια, τα καρότα, τις πατάτες που έχουμε καθαρίσει και έχουμε κόψει. Αφήνουμε να βράσουν και αυτά περίπου τα 10 λεπτά και στραγγίζουμε σε ένα τρυπητό να στεγνώσουν τα νερά τελείως. Μετά παίρνουμε ένα ταψάκι και βάζουμε μέσα όλα τα λαχανικά που έχουμε βράσει. Απλώνουμε καλά σε όλο το ταψί τα λαχανικά μας και ρίχνουμε από πάνω περίπου 2 χούφτες τυρί τριμμένο την φρυγανιά. το αλάτι, το λάδι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά με τα χέρια μας και στρώνουμε να πάνε ομοιόμορφα σε όλο το ταψί. Στην συνέχεια απλώνουμε την μπεσαμέλ.
Για την μπεσαμέλ σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε στην φωτιά με το γάλα να κάψει μέχρι που να αντέχει το μικρό μας δαχτυλάκι. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί και λιώσει ρίχνουμε μέσα λίγο λίγο το αλεύρι, ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα ώσπου να ενωθούν εντελώς το αλεύρι με το βούτυρο και να ζεσταθούν πάρα πολύ καλά προσθέτουμε το καυτό γάλα λίγο λίγο πάνω στην φωτιά πάντα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει βράση. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή πάντα φωτιά μέχρι να γίνει εντελώς λεία η κρέμα μας.
Ρίχνουμε και την μπεσαμέλ και στρώνουμε έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια των λαχανικών μας. Προσθέτουμε μικρά κομματάκια βούτυρο και πασπαλίζουμε με αρκετό τριμμένο τυρί. Ψήνουμε στους 200 με 250 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Είναι έτοιμο όταν κάνει κρούστα χρυσοκάστανη. Σερβίρουμε αφού το έχουμε αφήσει να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά.
Σημείωση: Εάν δεν βρούμε φρέσκα λαχανικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λαχανικά κατεψυγμένα ή κονσέρβας που βέβαια δεν έχουν τις βιταμίνες που έχουν τα φρέσκα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου