Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

FREE SUNBEDS

FREE  SUNBEDS
FREE WIFI

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Λουκουμάδες: το απόλυτο ελληνικό επιδόρπιο

Λουκουμάδες με μέλι και καρύδι, σκέτοι ή με πραλίνα όπως συνηθίζεται σήμερα. Αυτό το κλασικό πανηγυριώτικο επιδόρπιο είναι σύμφωνα με την παράδοση, σύμβολο ευτυχίας και γονιμότητας καθώς και ένα άκρως αφροδισιακό έδεσμα. Εμείς ανακαλύψαμε συνταγές, την ιστορία τους καθώς και πως μπορούν να γίνουν υγιεινοί, λιγότερο λιπαροί απλά και γρήγορα.


Το 776 π.Χ. γεννήθηκαν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες και από τότε η ελληνική γαστρονομία είναι συνδεδεμένη μαζί τους για δύο λόγους.
Πρώτον γιατί ένας ερασιτέχνης αθλητής ο οποίος απαγγέλλονταν «μάγειρος» ήταν ο πρώτος νικητής στην ιστορία των αγώνων στο άθλημα του σταδίου, το οποίο ήταν αγώνας τρεξίματος στα 190 μέτρα, δηλαδή κάτι ανάλογο με το σημερινό διακοσάρι στο στίβο.
Και δεύτερον γιατί το τελετουργικό επιβράβευσης των νικητών συμπεριελάμβανε κέρασμα με λουκουμάδες βουτηγμένους σε άφθονο μέλι.
Η αναφορά του Καλλίμαχου στους λουκουμάδες αποτελεί την αρχαιότερη αναφορά, στην ιστορία της Ευρώπης, σχετικά με προϊόν ζαχαροπλαστικής. Ο Αριστοτέλης αναφέρεται σε αυτούς ως «χαρίσιοι πλάκοι, πλακούντες». Άλλες αναφορές υπάρχουν επίσης από τον Αρχέστρατο σε αναφορές σχετικά με τους δειπνοσοφιστές καθώς και σε έργα του Αριστοφάνη.
Δεν είναι τυχαίο πως λουκουμάδες προσφέρθηκαν το 2008 στους Oλυμπιακούς του Πεκίνου, ως φόρος τιμής στους πρώτους χρυσούς ολυμπιονίκες της ιστορίας της ανθρωπότητας.
Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι λουκουμάδες δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό γλύκισμα, αφού τους συναντάμε σε διάφορα μέρη του κόσμου, με διαφορετική ονομασία και μικρές παραλλαγές στη συνταγή και στο σχήμα.
Το COOZINA επέλεξε για εσάς δύο συνταγές για λουκουμάδες, μια κλασική από τον αξέχαστο Νικόλαο Τσελεμεντέ και μια με τη γιαουρτένια Κοζανίτικη εκδοχή τους.

Συνταγή Τσελεμεντέ

Υλικά:
  • 4 κούπες αλεύρι
  • ½ κ.σ. ξηρή μαγιά
  • ½-2 κούπες χλιαρό γάλα/νερό
  • 1 κούπα θυμαρίσιο μέλι
  • Λάδι για τηγάνισμα
  • Κανέλα σε σκόνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
  1. Διαλύουμε τη μαγιά σε 1 κούπα χλιαρό γάλα/νερό, καλύπτουμε τη μπασίνα με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει η μαγιά, για δέκα περίπου λεπτά.
  2. Έπειτα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα το κοσκινισμένο αλεύρι, το αλάτι και το υπόλοιπο χλιαρό γάλα/νερό ανακατεύοντας καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό. Θέλουμε να έχουμε μια μαλακή κολλώδη ζύμη, αρκετά υγρή και μαλακή ώστε να πέφτει από το κουτάλι.
  3. Σκεπάζουμε πάλι τη μπασίνα και την αφήνουμε για περίπου δύο ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και να αποκτήσει φουσκάλες στην επιφάνειά της.
  4. Ζεσταίνουμε λάδι σε αντικολλητικό σκεύος, το λάδι πρέπει να είναι αρκετό ώστε οι λουκουμάδες να κολυμπάνε μέσα σε αυτό για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  5. Βουτάμε πρώτα το κουτάλι σε κρύο νερό κι έπειτα στο μείγμα ώστε να μην κολλάει πάνω του.
  6. Ρίχνουμε την κάθε κουταλιά μέσα στο καυτό λάδι και συνεχίζουμε σταδιακά μέχρι να μας τελειώσει το μείγμα.
  7. Φροντίζουμε ώστε να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Όταν είναι έτοιμοι τους αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περιττό λάδι.
  8. Σερβίρουμε σε πιατέλα, περιχύνουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα. Μπορούμε να προσθέσουμε και τριμμένο καρύδι.

Σβίγκοι (Μεγάλοι Λουκουμάδες) Κοζάνης

Υλικά:
  • 3 αυγά
  • 320 γρ. γιαούρτι στραγγιστό,
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/3 κ.γ. βανιλίνη
  • ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Λάδι για τηγάνισμα
  • Βύσσινο γλυκό του κουταλιού ή πραλίνα φουντουκιού για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε στο κάδο του μίξερ το γιαούρτι, τα αυγά και τα χτυπάμε καλά με το εξάρτημα του αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Προσθέτουμε στο μείγμα τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα και την βανίλια και τα δουλεύουμε με το φτερό στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αποκτήσουν τη μορφή πάστας.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι, μέχρι να γίνει χυλός με την υφή "παχύρευστου" γιαουρτιού.
  4. Ζεσταίνουμε λάδι σε βαθύ αντικολλητικό σκεύος, τόσο ώστε οι λουκουμάδες να κολυμπάνε σε αυτό για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  5. Ρίχνουμε τον χυλό με κουταλιές της σούπας, σταδιακά.
  6. Όταν αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα τους αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι.
  7. Σερβίρουμε με βυσσινάκι ή με πραλίνα αραιωμένη σε ζεστό γάλα, για να ρέει.
Ένας ωραίος τρόπος για να αποφύγουμε τα πολλά λιπαρά που μας προσθέτουν κιλά και επιβαρύνουν την υγεία μας, είναι αντί να τους τηγανίσουμε, να τους ψήσουμε σε αντικολλητική συσκευή για λουκουμάδες. Η συγκεκριμένη διαθέτει ειδικές θέσεις όπου ρίχνουμε απευθείας το μείγμα, χωρίς να χρειαζόμαστε καθόλου λιπαρή ουσία. Επιπλέον μπορεί να μας γλιτώσει από το καθάρισμα των λαδιών που πετάγονται ανεξέλεγκτα προς πάσα κατεύθυνση ακόμα και πάνω μας, ριψοκινδυνεύοντας πολλές φορές να μας προκαλέσουν εγκαύματα. Ακόμα και τα παιδιά θα μπορέσουν να βοηθήσουν στο ψήσιμο, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα επιχειρούσαμε με καυτό τηγάνι.
Λουκουμάδες για πρωινό, επιδόρπιο, κέρασμα, με μέλι και καρύδια, βύσσινο, πραλίνα και ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας. Το παραδοσιακό αυτό γλυκό αξίζει την αγάπη μας αφού τώρα είναι πιο υγιεινό από ποτέ. Απολαύστε χωρίς τύψεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου