Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

FREE SUNBEDS

FREE  SUNBEDS
FREE WIFI

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕςΣΥΝΤΑΓΕς ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΞΣΑΝ ΑΠΟΒΑΣΙΛΗ ΛΟΡΕΤΖΑΤΟ

Μανταρίνια  ποσέ


cookandfeed
Μια διαφορετική πρόταση για ένα ελαφρύ και γευστικό επιδόρπιο.
Μερίδες:5-6
Συστατικά:

    • 10-12 μανταρίνια μικρά
    • 150 γρ ζάχαρη άχνη
    • 4 κ.σ νερό
    • 150 ml βραστό νερό
    • 1 ξυλάκι κανέλας
    • 3-4 αστεροειδείς γλυκάνισους
    • 2 κ.σ. Grand Marnier
    • σποράκια από ρόδι για διακόσμηση
    ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
    1. Καθαρίζουμε τα μανταρίνια και αφαιρούμε όσο μπορούμε τις άσπρες ίνες τους.
    2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό. Σε μέτρια θερμοκρασία αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει χωρίς να ανακατέψουμε, μόνο κουνάμε την κατσαρόλα.
    3. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να πάρει η ζάχαρη ένα ελαφρά καραμελένιο χρώμα. Τρία τέσσερα λεπτά μου πήρε όχι παραπάνω. Χρησιμοποιούμε μια μαρίζ που έχουμε βουτήξει σε ζεστό νερό για να διαλύσουμε τυχόν ζάχαρη που έχει μείνει στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
    4.  Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε με προσοχή το βραστό νερό γιατί πιτσιλάαει.
    5. Βάζουμε την κατσαρόλα πάλι στη φωτιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί η καραμέλα. Προσθέτουμε την κανέλα και το γλυκάνισο και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά.
    6. Προσθέτουμε τα μανταρίνια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά γυρίζοντας τα δυο τρεις φορές.
    7. Βγάζουμε σε ένα μπολ τα μανταρίνια, προσθέτουμε το Grand Marnier, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη σάλτσα επάνω στα μανταρίνια. 
    8. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
    9. Σερβίρουμε 2 μανταρίνια σε κάθε άτομο με λίγη από τη σάλτσα καραμέλας και διακοσμούμε με σπόρια από ρόδι.

    ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
    Η κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη, ίσα ίσα να δούμε ότι χωράει τα μανταρίνια.

    Αν δε θέλουμε να βάλουμε αλκοόλ στο γλυκό μπορούμε να αντικαταστήσουμε το grand marnier με μια κουταλιά ανθόνερο





    Μπισκότα Χριστουγέννων vanillekipferl
    Τα νόστιμα αυτά μπισκοτάκια, που μοιάζουν πολύ με τους δικούς μας κουραμπιέδες, εκτός από την Γερμανία, φτιάχνονται παραδοσιακά τα Χριστούγεννα στην Αυστρία και στην Ουγγαρία.
    Σύμφωνα με τον μύθο τα μπισκότα συνδέονται στενά με την πόλη της Βιέννης.
    Η ιστορία έρχεται από τις ημέρες της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας, όταν ο στρατός της Αυτοκρατορίας νίκησε τον Τουρκικό στρατό στην Βιέννη στις 12 Σεπτεμβρίου 1683.
    Οι αρτοποιοί της πόλης γιόρτασαν την νίκη φτιάχνοντας αυτά τα δημοφιλή πλέον cookies, που ονομάστηκαν kipferl και είχαν σχήμα ημισελήνου, από το οποίο χαρακτηρίζεται η τουρκική σημαία.

    Υλικά  (20 τεμάχια)                                Διπλή δόση(40 τεμάχια)
    30 γρ. αμύγδαλα                                        60 γρ. αμύγδαλα
    30 γρ.φουντούκια                                      60 γρ. φουντούκια
    50 γρ. ζάχαρη άχνη                                   100 γρ. ζάχαρη άχνη
    110 γρ. βούτυρο                                         220 γρ. βούτυρο
    1 κρόκο αυγού                                           2 κρόκους αυγού 
    1 λοβό βανίλιας ή 1 βανίλια σκόνη          2 βανίλιες
    130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις         260 γρ. αλεύρι
    Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

    Δημιουργία
    Βάζουμε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια στο μπολ του thermomix και αλέθουμε για 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 10.
    Προσθέτουμε την ζάχαρη και ρυθμίζουμε 5 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 10.
    Ανακατεύουμε με την σπάτουλα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αν χρησιμοποιήσουμε φυσική βανίλια, χαράζουμε τον λοβό και παίρνουμε με το μαχαίρι το περιεχόμενό της. 
    Ρυθμίζουμε ένα λεπτό στην ταχύτητα στάχυ.
    Φτιάχνουμε μια μπάλα με την ζύμη, την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο.
    Όταν περάσουν οι 2 ώρες παίρνουμε ζύμη και φτιάχνουμε μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού, πλάθουμε ανάμεσα στα χέρια μας χοντρά και κοντά κορδόνια και τους δίνουμε σχήμα μισοφέγγαρου.
    Αν φτιάξουμε διπλή δόση, αφήνουμε την μισή ζύμη στο ψυγείο, για να παραμένει παγωμένη, μέχρι να πλάσουμε την άλλη μισή.
    Τοποθετούμε τα μπισκοτάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 10-12 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.
    Προσέχουμε να μην ροδίσουν πάρα πολύ, μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα στις άκρες πρέπει να τα βγάλουμε.
    Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς (για να μην θρυμματιστούν) και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
    Χωρίς το thermomix, αλέθουμε σε ένα μπλέντερ τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε.
    Ρίχνουμε αυτό το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, την βανίλια, το βούτυρο σε κύβους και τρίβουμε με τα χέρια μας ώσπου να γίνουν ψίχουλα.
    Προσθέτουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα.
    Μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε ένα μίξερ για αυτή την διαδικασία, αλλά δεν πρέπει να ζυμώσουμε πολύ.
    Μόλις αρχίσει να παίρνει σχήμα η ζύμη μας πρέπει να σταματήσουμε το μίξερ.
    Αφού φτιάξουμε την ζύμη ακολουθούμε τα βήματα όπως αναφέρονται πιο πάνω.
    Καλή επιτυχία! Καλές γιορτές!
    mariplateau




    Ροδίτικα μελομακάρονα γεμιστά



    Υλικά

    • 1½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο, για το ταψί
    • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
    • χυμός από 1 πορτοκάλι
    • 1 φλιτζ. καφέ κονιάκ
    • 1/2 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
    • 1/2 κουτ. σούπας γαρύφαλλο τριμμένο
    • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
    • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
    • 6 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 1/2 φλιτζ. τσαγιού σουσάμι, για πασπάλισμα
    Γέμιση
    • 1 φλιτζ. τσαγιού σουσάμι
    • 1 κουτ. σούπας μέλι
    • 1/2 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη (προαιρετικά)
    • 1/2 κουτ. σούπας γαρύφαλλο τριμμένο (προαιρετικά)
    Σιρόπι
    • 2 φλιτζ. τσαγιού μέλι
    • 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
    • 2 φλιτζ. τσαγιού νερό
    • 1 ξυλάκι κανέλα
    • Διαδικασία

      Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το λάδι με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε αυγοδάρτη. Προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα, συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγο ακόμη. Σταματάμε το μίξερ και, ρίχνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι, ξεκινάμε το ζύμωμα. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.
      Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με λάδι και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
      Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μπολ. Παίρνουμε μικρές δόσεις ζύμης και τις πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα. Πατικώνουμε το κάθε ζυμαράκι και βάζουμε στο κέντρο του 1 κουταλάκι από τη γέμιση. Κλείνουμε θωρακίζοντας τη γέμιση στο εσωτερικό του, διατηρώντας το μακρόστενο σχήμα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη και η γέμιση. Βάζουμε τα μελομακάρονα στο λαδωμένο ταψί σε σειρές, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους. Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.
      Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού. Βγάζουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο και τα βουτάμε στο ζεστό σιρόπι το πολύ για 1 λεπτό. Μετά τα αφήνουμε να στραγγίξουν, ιδανικά πάνω σε σχάρα, για τουλάχιστον 3 ώρες. Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το μισό φλιτζάνι σουσάμι.
      gastronomos


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου