Vasilios Lorentzatos
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
- 2 φύλλα σφολιάτας (ή ½ κιλό φύλλα κρούστας)
- Ελαιόλαδο για σοτάρισμα (1/4 φλιτζ. τσαγιού)
- 2 ξερά τριμ. μεσαία κρεμμύδια
- 2 καρότα (σε φέτες)
- 3-4 φρέσκα ψιολοκομ. κρεμμύδια
- 2 φλιτζ. τσαγιού ζωμός λαχανικών (κύβος)
- 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομ. άνηθος
- Ένα μέτριο κομμάτι τριμ. φέτα
- 2 αβγά και λίγο για επάλειψη
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο (για την επάλειψη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σοτάρω ελαφρά τα κρεμμύδια με ελαιόλαδο και σε σχετικά μεγάλη κατσαρόλα. Διατηρώντας τη φωτιά δυνατή, προσθέτω τα καρότα, ρίχνω τον κιμά, ανακατεύω συνέχεια για να μη δημιουργήσει σβόλους και έπειτα από 4-5 λεπτά χαμηλώνω το μάτι, προσθέτω τον κύβο αραιωμένο σε λίγο νερό (σύμφωνα και με τις οδηγίες της συσκευασίας του) και σιγομαγειρεύω -ελέγχοντας τακτικά- έως ότου στεγνώσει η γέμιση και μείνει με το λάδι της (30'). Στη συνέχεια, αποσύρω τη κατσαρόλα, προσθέτω τον άνηθο ψιλοκομμένο, ανακατεύω καλά, αφήνω τον κιμά να κρυώσει αρκετά και τέλος, προσθέτω τα αβγά αραιωμένα σε λίγο γάλα του κουτιού, αναδεύοντας πολύ καλά και έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα.
2. Στρώνω το φύλλο σφολιάτας σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι (ή τα μισά φύλλα κρούστας, ελαφρά λαδωμένα ή βουτυρωμένα ελαφρά), αδειάζω τη γέμιση και προσπαθώ να απλωθεί ομοιόμορφα, προσθέτω την τριμμένη φέτα (όση ποσότητα θέλω, αρκεί να μην είναι πολύ αλμυρή) και σκεπάζω με το άλλο φύλλο σφολιάτας (ή με τα φύλλα κρούστας, λαδωμένα ένα-ένα) λαδώνοντας την επιφάνεια του. Στη συνέχεια, κάνω χαρακιές με μαχαιράκι και ψήνω την κρεατόπιτα στους 200oC και σε προθερμασμένο φούρνο για 45 περίπου λεπτά έως ότου ροδίσει. Στη διάρκεια του ψησίματος μπορούμε να αλείψουμε την πίτα και με λίγο χτυπημένο αβγό αραιωμένο σε λίγο νερό ώστε να γυαλίσει η επιφάνεια της.
Χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά
Μερίδες: 16-18 κομμάτια
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
- 2 φύλλα σφολιάτας (ή ½ κιλό φύλλα κρούστας)
- Ελαιόλαδο για σοτάρισμα (1/4 φλιτζ. τσαγιού)
- 2 ξερά τριμ. μεσαία κρεμμύδια
- 2 καρότα (σε φέτες)
- 3-4 φρέσκα ψιολοκομ. κρεμμύδια
- 2 φλιτζ. τσαγιού ζωμός λαχανικών (κύβος)
- 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομ. άνηθος
- Ένα μέτριο κομμάτι τριμ. φέτα
- 2 αβγά και λίγο για επάλειψη
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο (για την επάλειψη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σοτάρω ελαφρά τα κρεμμύδια με ελαιόλαδο και σε σχετικά μεγάλη κατσαρόλα. Διατηρώντας τη φωτιά δυνατή, προσθέτω τα καρότα, ρίχνω τον κιμά, ανακατεύω συνέχεια για να μη δημιουργήσει σβόλους και έπειτα από 4-5 λεπτά χαμηλώνω το μάτι, προσθέτω τον κύβο αραιωμένο σε λίγο νερό (σύμφωνα και με τις οδηγίες της συσκευασίας του) και σιγομαγειρεύω -ελέγχοντας τακτικά- έως ότου στεγνώσει η γέμιση και μείνει με το λάδι της (30'). Στη συνέχεια, αποσύρω τη κατσαρόλα, προσθέτω τον άνηθο ψιλοκομμένο, ανακατεύω καλά, αφήνω τον κιμά να κρυώσει αρκετά και τέλος, προσθέτω τα αβγά αραιωμένα σε λίγο γάλα του κουτιού, αναδεύοντας πολύ καλά και έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα.
2. Στρώνω το φύλλο σφολιάτας σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι (ή τα μισά φύλλα κρούστας, ελαφρά λαδωμένα ή βουτυρωμένα ελαφρά), αδειάζω τη γέμιση και προσπαθώ να απλωθεί ομοιόμορφα, προσθέτω την τριμμένη φέτα (όση ποσότητα θέλω, αρκεί να μην είναι πολύ αλμυρή) και σκεπάζω με το άλλο φύλλο σφολιάτας (ή με τα φύλλα κρούστας, λαδωμένα ένα-ένα) λαδώνοντας την επιφάνεια του. Στη συνέχεια, κάνω χαρακιές με μαχαιράκι και ψήνω την κρεατόπιτα στους 200oC και σε προθερμασμένο φούρνο για 45 περίπου λεπτά έως ότου ροδίσει. Στη διάρκεια του ψησίματος μπορούμε να αλείψουμε την πίτα και με λίγο χτυπημένο αβγό αραιωμένο σε λίγο νερό ώστε να γυαλίσει η επιφάνεια της.
Χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά
Μερίδες: 16-18 κομμάτια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου