Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

FREE SUNBEDS

FREE  SUNBEDS
FREE WIFI

Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

κιμαδόπιτα

Vasilios Lorentzatos

ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
- 2 φύλλα σφολιάτας (ή ½ κιλό φύλλα κρούστας)
- Ελαιόλαδο για σοτάρισμα (1/4 φλιτζ. τσαγιού)
- 2 ξερά τριμ. μεσαία κρεμμύδια
- 2 καρότα (σε φέτες)
- 3-4 φρέσκα ψιολοκομ. κρεμμύδια
- 2 φλιτζ. τσαγιού ζωμός λαχανικών (κύβος)
- 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομ. άνηθος
- Ένα μέτριο κομμάτι τριμ. φέτα
- 2 αβγά και λίγο για επάλειψη
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο (για την επάλειψη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

ΝΗΣΤΗΣΙΜΟΙ ΓΑΡΙΔΟΚΕΦΤΕΔΕΣ


Υλικά

Για 4-6 άτομα
-2 κουταλιές της σούπας λάδι
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-200 γραμμάρια ρύζι βρασμένο
-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
-200 γραμμάρια γαρίδες μικρές βρασμένες
-1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
-1 κουταλιά της σούπας ξίδι
-1 κουταλιά του γλυκού χυμός λεμόνι
-1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
-2 κουταλιές της σούπας θρύμματα ψωμιού
-3 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ


(ΟΧΙ άλλες μετασκευές, please…)

by pandespani
makaronada spaghetti carbonara: i afthentiki syntagi

Αν υπάρχει μια μακαρονάδα ταλαιπωρημένη και τόσο άσχετα διασκευασμένη γευστικά απ’ τους ανά τον κόσμο μαγείρους, αυτή είναι η καρμπονάρα. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τόση εμμονή να δανείζονται το όνομά της σπαγκετάδες που ουδεμία σχέση έχουν με την συνταγή και που θα μπορούσαν κάλλιστα να βαφτιστούν επιτυχώς ή μη oτιδήποτε άλλο! Επιπλέον δεν θα δημιουργούσαν γευστική σύγχυση στους ουρανίσκους όσων τρώνε κάποια μακαρόνια με κρέμα και τυρί, άντε και με λίγο μπέικον και δεν θα απαιτούνταν καμία ειδική συνεννόηση με διευκρινήσεις περί της παρασκευής του πιάτου. Γιατί η καϋμένη η καρμπονάρα δεν έχει ούτε κρέμα γάλακτος ούτε μασκαρπόνε ούτε ζαμπόν ούτε βούτυρο ούτε κρασί ούτε ούτε ούτε… Όχι, δεν έχει τίποτ’ αυτά και δεν ξέρω τι άλλο και το ΟΧΙ είναι μεγέθους 28ης Οκτωβρίου! Η σάλτσα της προκύπτει από αβγά με τυρί πεκορίνο ή παρμιτζιάνο, τα οποία ψήνονται από την τσιγαρισμένη καυτή παντσέτα, που κλασικά μάλιστα είναι κομμένη σε μικρά κυβάκια. Τόσο απλά!

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

Ταραμοσαλάτα με πατάτα


Η αργία της Καθαρής Δευτέρας πλησιάζει και το παραδοσιακό φαγητό, που δε λείπει από το σαρακοστιανό τραπέζι δεν είναι άλλο από την ταραμοσαλάτα. Για τη λαγάνα δεν κάνω λόγο..εξυπακούεται. Σίγουρα συνταγές για ταραμοσαλάτα θα έχετε δει αρκετές και πιθανόν να φτιάχνετε εδώ και χρόνια τη δική σας. Αυτή που ακολουθεί διαφέρει ως προς τις άλλες στο ότι δεν έχει ψωμί, όπως συνηθίζεται, αλλά πατάτα. Μου αρέσει περισσότερο ακριβώς γι αυτό το λόγο, το ψωμί πάντα μου έδινε την αίσθηση ότι τραβάει πολύ λάδι-κι αυτό δε μου αρέσει-ενώ η πατάτα σαφώς λιγότερο ενώ δίνει στο ορεκτικό μας μια απίστευτη υφή απαλότητας. Υλικά
150 γρ. ταραμά λευκό ή ροζ
4-5 πατάτες μεσαίου μεγέθους
½ ποτήρι νερού ηλιέλαιο
¼ ποτήρι νερού χυμό λεμονιού
1/8 ποτηριού νερό (αν είναι πηκτό το μίγμα)
1 κρεμμύδι (προαιρετικά)
Μαϊντανό ή 1-2 ελιές μαύρες για γαρνίρισμα

Μελιτζανόπιτα


Β. Λορεντζάτος
5:30 π.μ. (Πριν από 5 ώρες)
προς Εμένα



1 πακέτο Φύλλο κρούστας
2 μελιτζάνες
1 κρεμμύδι
1 πράσο
6 κολοκυθάκια
4 ντομάτες μικρές
λίγη φέτα
Μαϊντανό
Δυόσμο
3 κουταλιές ρύζι
1/2 φλιτζάνι λάδι
Αλάτι.
Κόκκινο πιπέρι.
Ψιλόκοψα στο multi το κρεμμύδι, το πράσο και τα λοιπά λαχανικά και τα σωτάρισα ανακατεύοντας, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Παρέλειψα την διαδικασία ξεπικρίσματος της μελιτζάνας που αναφέρει η Πηνελόπη στην τάρτα μελιτζάνας της (λόγω ανυπαρξίας χρόνου και γνώσης ότι εδώ στην μαύρη ήπειρο οι μελιτζάνες δεν είναι πικρές). Έστρωσα τα φύλλα κρούστας, λαδώνοντας με πινελάκι, σε πυρέξ, βάζοντας ανάμεσα την γέμιση των λαχανικών, την φέτα και λίγο ρυζάκι.
Έψησα στον φούρνο στους 180, στον αέρα, για μια ώρα και να το αποτέλεσμα!

ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ ΑΠΟ ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΡΕΤΖΑΤΟ

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ  ΜΕ ΤΑΡΑΜΑ
Βάζουμε τον ταραμά σε χλιαρό νερό επί μία ώρα να ξαλμυρίσει. Τσιγαρίζουμε με το λάδι τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Όταν μαραθούν προσθέτουμε τη ντομάτα, ρίχνουμε τον ταραμά, την δάφνη,αλάτι, πιπέρι, την ζάχαρη και τον μαιντανό. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να "πιουν"¨το νερό.Βράζουμε τα μακαρόνια.Τα σερβίρουμε ζεστά, με λίγη τριμμένη φρυγανιά και την σάλτσα.

Υλικά :

μισό κιλό μακαρόνια
200 γραμμάρια ταραμάς
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένα κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδου
2 φλυτζάνια χυμός ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
3 κουταλιές μαιντανός
3/4 φλιτζανιού λάδι
1 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ, ΘΥΜΑΡΙ ΚΑΙ ΡΙΓΑΝΗ
 

Κεφτεδάκια με τόνο 



ΥΛΙΚΑ
α) ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κονσέρβες ντοματάκια (περίπου 800γρ.)
λίγο μαιντανό χοντροκομμένο
μια πρέζα ρίγανη
λίγο κρασόξυδο
ίσως χρειαστεί αλάτι,πιπέρι,ελαιόλαδο
β) ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ
400 γρ. τόνο
50 γρ. κουκουνάρι
100 γρ. μπαγιάτικο ψωμί στραγγισμένο από το νερό
2 αυγά
60 γρ. παρμεζάνα
1 κ.σ. κανέλα
μια χούφτα μαιντανό ψιλοκομμένο
μια πρέζα ρίγανη
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
αλάτι,πιπέρι,ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη σάλτσα :
Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν...Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ρίγανη και αλατοπίπερο και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα...Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι πιπέρι ή και κρασόξυδο ανάλογα με τα γούστα....
Για τα κεφτεδάκια :
Κόβουμε σε μικρούς κύβους τον τόνο, αλατοπιπερώνουμε ελάχιστα και τον σωταρουμε μαζί με το κουκουνάρι και την κανέλα καλά σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να παρει χρώμαο τόνος και να "ψηθούν" τα κουκουνάρια (γύρω στα 1-2 λεπτά)...Αποσύρουμε απο τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ, αφήνοντας να κρυώσει κανα 5λεπτο..Προσθέτουμε στο μπώλ τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά...Βουτάμε τα χέρια σε νερό και φτιαχνουμε απο το μείγμα τα κεφτεδάκια μας....Αν κολλάει πολυ προσθέτουμε λίγο μπαγιάτικο ψωμί ακόμα....Τα βάζουμε σε λαδωμένη πιατέλα ή μπώλ και αφήνουμε στο ψυγειο για καμμιά ώρα,έτσι για τιμωρία γιατί μας παίδεψαν λίγο....Ξαναβάζουμε στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μέχρι να πάρουν καλά χρώμα παντού....Ήρθε η ώρα να τα βαφτίσουμε μέσα στη σάλτσα,να ρίξουμε και λίγο μαιντανό που μας έμεινε από πάνω και λίγες πινελιές ελαιόλαδο...Μπορούν να συνοδευτούν με μακαρόνια (spaghetti ή linguine)...αλλά καλή είναι και η πατροπαράδοτη"παπάρα" με ψρέσκο και ζεστό ψωμι....

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
1. Κόβουμε το μπακαλιάρο σε μερίδες τον ξεπλένουμε και τον αφήνουμε να στεγνώσει
2. Σε βαθύ τηγάνι σωτάρουμε σε καυτό ελαιόλαδο το ψάρι και από τις 2 πλευρές
3. Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να σιγά - σιγά να εξατμιστούν τα υγρά
4. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τα μυρωδικά και τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσει το ψάρι.


ΥΛΙΚΑ :
750 γρ. ξαρμυρισμένος Μπακαλιάρος
3  κ. σ. ελαιόλαδο
1 σφηνάκι τσίπουρο με γλυκάνισο
400 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη ή 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
Θυμάρι
Ρίγανη
1  κ. γ. ζάχαρη

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013

Συκόπιτα Ιθάκης


Β. Λορεντζάτος
4:32 π.μ. (Πριν από 15 ώρες)
προς Εμένα
Συκόπιτα Ιθάκης
Ο ιερέας Π. Θεοδόσιος Ι. Δενδρινός:
" Η συνταγή αυτή είναι πολύ παλαιά. Από στοιχεία που υπάρχουν πρέπει να είναι πάνω από 120 χρονών. Είναι ένα εύκολο, νόστιμο και νηστίσιμο γλυκό. Δεν περιέχει ούτε αυγά ούτε βούτυρο ούτε καν λάδι οπότε και πολύ υγιεινό είναι και μπορεί να καταναλωθεί σε περίοδο αλάδωτης νηστείας. Βέβαια δεν έχει καθόλου χοληστερίνη και κάνει πολύ καλό σε όσους έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας."
Υλικά3 τσαπέλες σύκα ξερά Καλαματιανά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και Κύμης
1/2 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια ψιλοκοπανισμένα
1/2 φλ. τσαγιού αμύγδαλα, με τη φλούδα τους, ελαφρά ψημένα και χοντροκοπανισμένα
1/2 φλ. τσαγιού σουσάμι ελαφρά καβουρδισμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη λευκή ή και μαύρη
1 μεγάλη κουταλιά της σούπας μέλι
2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
Κανέλλα σε σκόνη κατά βούληση
Γαρύφαλλο τριμμένο κατά βούληση
Ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα
Μερικές σταγόνες σπορέλαιο για το πλάσιμο
Εκτέλεση

Παστίτσιο λαχανικών

ΑΠΟ  ΒΑΣ. ΛΟΡΕΤΖΑΤΟ
roasted-vegetable-lasagnaMια εύκολη και light συνταγή για να πείσετε τα παιδιά σας να δουν τα λαχανικά με ένα άλλο μάτι. 
Το πατσίτσιο λαχανικών αν και γίνεται χωρίς κρέας δεν υπολείπεται σε τίποτα της κλασικής συνταγής.

Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

Χταποκεφτέδες Θάσου


ΑΠΟ  ΤΟΝ  ΒΑΣΙΛΗ  ΛΟΡΕΤΖΑΤΟ

iiiiiyiiyisiiiiiii.jpg





Υλικά :

1 μέτριο  χταπόδι
1 αυγό
¼ ματσάκι άνηθο
1 φλιτζανάκι αλεύρι
¼ μαϊντανό 
2 σκελίδες σκόρδο
1 ξερό κρεμμύδι
3 κουταλιές φρυγανιά
μερικές σταγόνες ελαιόλαδο
λίγο αλάτι

Εκτέλεση :

Αφαιρούμε με ένα μαχαίρι από το χταπόδι τα μάτια και το στόμα του και το ξεπλένουμε με κρύο νερό. 
Το βράζουμε χωρίς νερό σε σιγανή φωτιά. Μόλις βράσει το κόβουμε   σε μικρά κομματάκια .
Ψιλοκόβουμε όλα τα χορταρικά, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα προσθέτουμε  μαζί με το αυγό , το αλεύρι, 
και τη  φρυγανιά στο χταπόδι και τα ανακατεύουμε  μέχρι να γίνει ένας πολτός  που να στέκεται.
Βάζουμε  για λίγη ώρα το μείγμα στο ψυγείο για να σφίξει. .
Πλάθουμε σαν τους  κεφτέδες , τους  αλευρώνουμε και τους  τηγανίζουμε ( ή χωρίς αλεύρι τους ψήνουμε στα κάρβουνα.)

Σπανακοκεφτέδες μούρλια


ΕΣΤΑΛΗ ΑΠΟ  ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΡΕΤΖΑΤΟ!
Σπανακοκεφτέδες

Υλικά
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κρεμμύδι ξερό μέτριο
  • Αλεύρι ή γαλέτα για το τηγάνισμα
  • Ελαιόλαδο, άνηθο, αλάτι και πιπέρι

Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013

Πολύχρωμα γεμιστά με καταγωγή εκ Σμύρνης


Β. Λορεντζάτος
5:49 μ.μ. (Πριν από 6 λεπτά)
προς Εμένα


συνταγη για γεμιστες ντομάτες και πιπεριεςΓεμιστές ντομάτες και πιπεριές

Τέλεια κρεμμυδόπιτα της Εύης Βουτσινά

 AΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΑΠΟ  ΤΗΝ   KEFALONIAPRESS
Εργαστήρι στην κουζίνα: ανοίγουμε το πανεύκολο, συγκλονιστικό φύλλο της Εύης Βουτσινά και φτιάχνουμε μια πίτα σκέτο λουκούμι!
Υλικά
Για ταψάκι Νο 30
Για τη ζύμη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι της αρεσκείας μας
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι, λίγο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • αλεύρι όσο χρειαστεί (600 γρ. περίπου) + λίγο ακόμη για τον πάγκο εργασίας
Για τη γέμιση
  • 1.200 γρ. κρεμμύδια, σε φετάκια
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το ταψί
  • 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
  • 1½ κουτ. γλυκού σπόρος μάραθου ή κύμινου (το καθένα με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα), τριμμένος στο μύλο μπαχαρικών ή πολύ καλά κοπανισμένος
  • αλάτι και πιπέρι