Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

FREE SUNBEDS

FREE  SUNBEDS
FREE WIFI

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

συνταγες από Β. Λορετζάτο

Σουβλάκι με συκωταριά

ΝΙΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ

Εύκολο / Προετοιμασία: 40΄ Αναμονή: 2 - 3 ώρες Ψήσιμο: 15΄- 20΄  
Υλικά για 15- 16 σουβλάκια

  • 1 αρνίσια συκωταριά, καθαρισμένη, κομμένη σε κομμάτια 3 - 4 εκ.
  • 2 - 3 πιπεριές Φλωρίνης (από βάζο), κομμένες σε τετράγωνα κομμάτια 4 - 5 εκ.
  • 25 - 30 ντοματίνια
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο στα 4
  • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη (προαιρετικά)
Διαδικασία

Βάζουμε τη συκωταριά σε ένα μπολ μαζί με το μαϊντανό, τη ρίγανη, το λεμόνι, το λάδι, αλατοπίπερο και πάπρικα, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη συκωταριά στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες να μαριναριστεί.

Περνάμε σε ξύλινα ή μεταλλικά σουβλάκια ένα κομμάτι συκωταριά, ένα ντοματίνι, ένα πνευμόνι, ένα κομμάτι πιπεριά, ξανά συκωταριά, κρεμμύδι και φτιάχνουμε περίπου 15 - 16 σουβλάκια. Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου και βάζουμε τη σχάρα στη μεσαία θέση.

Στερεώνουμε από κάτω ένα ταψάκι με λίγο νερό, ώστε να στάζουν εκεί μέσα τα υγρά του ψησίματος, και βάζουμε τα σουβλάκια. Τα ψήνουμε για περίπου 15 - 20 λεπτά γυρίζοντάς τα στο ενδιάμεσο απ’ όλες τις πλευρές, ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα σερβίρουμε ζεστά, πασπαλίζοντάς τα με ρίγανη και πάπρικα.

Αρνίσιες σεφταλιές

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: περίπου 40΄, Αναμονή: 2 ώρες, Ψήσιμο: 25΄- 40΄ 
Στην Κύπρο φτιάχνουν τις σεφταλιές με χοιρινό κιμά. Με αρνίσιο όμως έχουν άλλη γεύση, πιο ταιριαστή αυτή την εποχή. Δοκιμάστε τες στο γιορτινό τραπέζι της Λαμπρής, αξίζει τον κόπο. Αν έχετε αναμμένη φωτιά, τις ψήνετε στη σχάρα, διαφορετικά βάλτε μια σχάρα σε ταψάκι και ψήστε τες στο φούρνο. Η μπόλια θα λιώσει στο ψήσιμο και τα μπιφτεκάκια θα μείνουν ζουμερά.
Υλικά για περίπου 18 - 20 κομμάτια
  • 1½ κιλό κιμάς από αρνίσιο μπούτι
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • τα φύλλα από 1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 κουτ. σούπας μπαχάρι, σε σκόνη (εναλλακτικά βάζουμε κανέλα, σε σκόνη)
  • 2 αρνίσιες μπόλιες
Διαδικασία

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τις μπόλιες. Τα ζυμώνουμε να ενωθούν καλά. Αν το μείγμα είναι σφιχτό, το ραντίζουμε με λίγο κρασί (ή νερό) και ζυμώνουμε ξανά.

Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (μπορούμε να το βάλουμε και από το προηγούμενο βράδυ). Επίσης, βάζουμε τις μπόλιες σε λεκάνη με χλιαρό νερό για να μαλακώσουν και να μπορούμε να τις ανοίξουμε χωρίς να κοπούν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Πλάθουμε μικρά μπιφτέκια σε οβάλ σχήμα. Στραγγίζουμε καλά την μπόλια και κόβουμε κομμάτια διπλάσια σε μέγεθος από τα μπιφτέκια. Τυλίγουμε με κάθε κομμάτι μπόλιας ένα μπιφτέκι και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

Αν ψήσουμε τις σεφταλιές σε ψησταριά, τις βάζουμε σε διπλή σχάρα (αυτή που κλείνει) και τις ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το λίπος και να ροδίσουν απέξω ομοιόμορφα, για περίπου 25 λεπτά.

Εναλλακτικά, τις ψήνουμε στη δεύτερη σκάλα του φούρνου (στον αέρα ή στις αντιστάσεις) για περίπου 35 - 40 λεπτά. Σε αυτή την περίπτωση, θα στερεώσουμε ένα ταψάκι με λίγο νερό κάτω από τη σχάρα, ώστε να πέφτουν μέσα τα λίπη και να μη λερωθεί ο φούρνος.

Σερβίρουμε τις σεφταλιές ζεστές μαζί με ραπανάκια και φρέσκα κρεμμυδάκια.

Σις κεφτέ με ανάμεικτο κιμά

ΝΙΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ

Μέτριας δυσκολίας /Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 2 ώρες,Ψήσιμο: 8΄
 
Υλικά για 10 άτομα
  • 600 γρ. αρνίσιος¨+ 600 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (από σπάλα)
  • 4 φέτες ψωμί (προτιμότερο μπαγιάτικο), χωρίς την κόρα, μουλιασμένο και στραγγισμένο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροτριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
  • 1 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 κουτ. σούπας σουμάκ (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε μπαχαράδικα)
  • 1½ κουτ. σούπας ρίγανη, κοπανισμένη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, καυτερή ή γλυκιά
  • 2 πράσινες πιπεριές κέρατο, ψιλοκομμένες στο μούλτι
  • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά έντονα για 10 λεπτά (πρέπει να λιώσουν τα κομματάκια του λίπους και να γίνει το μείγμα σαν «αλοιφή»). Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, να σφίξει και να αναμειχθούν οι γεύσεις.

Προθερμαίνουμε πολύ καλά το γκριλ. Ζυμώνουμε ξανά το μείγμα για λίγο και πλάθουμε μικρά κεμπάπ (σαν σουτζουκάκια), περίπου των 60 γρ. το καθένα.

Περνάμε τα σις κεφτέ σε σουβλάκια ή σε μεγαλύτερες σουβλίτσες. Ψήνουμε για 3 - 4 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να γίνουν.

Τι πίνουμε: Η διαφορετικότητα των μεζέδων απαιτεί οινικούς συνοδούς που να αντεπεξέρχονται σε αυτήν. Μια πολύ καλή παραδοσιακή επιλογή είναι ένα τσίπουρο φρέσκο, χωρίς γλυκάνισο, καλά παγωμένο. Επίσης, μια παγωμένη φρέσκια ρετσίνα θα τα καταφέρει, όπως επίσης ένα ξηρό λευκό αφρώδες κρασί.
gastronomos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου