.
Α’ παραλλαγή
Υλικά
1/2 κιλό παστό μπακαλιάρο
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
1/2 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κούπα μαντζουράνα ψιλοκομμένη
1/2 κούπα ρύζι γλασέ
1 1/2 κούπα νερό
αλάτι και πιπέρι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
1/2 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κούπα μαντζουράνα ψιλοκομμένη
1/2 κούπα ρύζι γλασέ
1 1/2 κούπα νερό
αλάτι και πιπέρι
Για το παραδοσιακό φύλλο:
3-4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα κρασί
2-3 κουταλιές της σούπας νερό
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα κρασί
2-3 κουταλιές της σούπας νερό
Εκτέλεση:
Βγάλτε την πέτσα του μπακαλιάρου, κόψτε τον σε κομμάτια, τα οποία θα βάλετε σε νερό για 12-14 ώρες , ώστε να ξαλμυριστούν, ενώ πρέπει να αλλάξετε 3-4 φορές το νερό. Όταν ξαλμυριστεί, στραγγίξτε τον, αφαιρέστε τα κόκαλα και αφου τον λιανίσετε ξεψαχνίστε τον.
Σιγοβράστε το ρύζι, ώσπου να φουσκώσει, και στη συνέχεια σε μια λεκάνη το ανακατεύετε με τον μπακαλιάρο και τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτοντας και 1/2 κούπα νερό.
Για το φύλλο:
Βάλτε σε μια λεκάνη 3 κούπες αλεύρι κι ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο. Αφού ρίξετε μέσα το αλάτι, το λάδι και το κρασί, ζυμώστε πολύ καλά , ώσπου να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα. Στη συνέχεια αφήστε τη στην άκρη για 30'. Ανοίξτε τη ζύμη σε δύο χοντρά φύλλα.
Απλώστε σε λαδωμένο ταψί το ένα φύλλο προσέχοντας να καλύπτονται τόσο ο πάτος όσο και τα τοιχώματα και να περισσεύει. Απλώνετε μέσα τη γέμιση, σκεπάστε με το δεύτερο φύλλο και γυρίστε τις άκρες. Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια και ψήστε την για περίπου 1 ώρα στους 180°C 1 ώρα περίπου ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
Β’ παραλλαγή
Υλικά
1,5 κιλό μπακαλιάρο
1 φλιτζάνι ρύζι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά πελτέ
σκόρδο, άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένα
2,5 φλιτζάνια ζωμό από τον μπακαλιάρο
1 φλιτζάνι ρύζι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά πελτέ
σκόρδο, άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένα
2,5 φλιτζάνια ζωμό από τον μπακαλιάρο
Εκτέλεση:
Ξαρμυρίστε τον μπακαλιάρο όπως είπαμε, και αφού τον ζεματίσετε, αφήστε τον να κρυώσει, αφαιρέστε την πέτσα και τα κόκαλα, λιανίστε τον και ξεψαχνίστε τον.
Ετοιμάστε τα φύλλα για την πίτα
Ανακατέψτε σε μια λεκάνη τον μπακαλιάρο με τα υπόλοιπα υλικά. Στρώστε σε λαδωμένο ταψί το πρώτο φύλλο φροντίζοντας να περισσέψει στις άκρες. Ρίξτε τα υλικά και σκεπάστε με το δεύτερο φύλλο, γυρίζοντας προς τα μέσα και τις άκρες του πρώτου φύλλου. Ραντίζουμε με νερό και λάδι και ψήνουμε την πίτα στους 200°C για 1 ώρα περίπου.
Γ’ παραλλαγή
Υλικά
Ένα φύλλο μπακαλιάρο
1/2 φλιτζάνι ρύζι
2-3 κουταλιές σούπας ντομάτα πελτέ
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
1 κεφάλι σκόρδο ψιλοκομμένο
δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένο
κανέλα
αλάτι πιπέρι
1/2 φλιτζάνι ρύζι
2-3 κουταλιές σούπας ντομάτα πελτέ
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
1 κεφάλι σκόρδο ψιλοκομμένο
δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένο
κανέλα
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση:
Ετοιμάστε τον μπακαλιάρο όπως είπαμε παραπάνω και ετοιμάστε τη ζύμη για το φύλλο.
Σε μια λεκάνη βάζετε τον ξεψαχνισμένο μπακαλιάρο και ρίχτετε το δυόσμο, το μαϊντανό, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το ρύζι, το λάδι, το πιπέρι και την κανέλα και τα ανακατεύετε. Τέλος προσθέτουμε την ντομάτα, την οποία έχουμε διαλύσει πριν σε λίγο νερό.
Λαδώνετε το ταψί και βάζετε το πρώτο φύλλο, όπου αδειάζετε τη γέμιση. Από πάνω βάζετε το δεύτερο φύλλο και στη συνέχεια τα τυλίγετε γύρο-γύρο σε ρολό. Ραντίζετε με νερό και λάδι και ψήνετε την πίτα για 1 ώρα περίπου στους 200ο C.
Tips
1.Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον πελτέ με φρέσκια ντομάτα ή και κονσέρβα.
2.Αν δεν ξέρετε να ανοίγετε φύλο μπορείτε το ίδιο καλά να χρησιμοποιήσετε έτοιμο χωριάτικο.
3.Και τέλος τα μυρωδικά είναι στην απόλυτη επιλογή σας. Περί ορέξεως…
2.Αν δεν ξέρετε να ανοίγετε φύλο μπορείτε το ίδιο καλά να χρησιμοποιήσετε έτοιμο χωριάτικο.
3.Και τέλος τα μυρωδικά είναι στην απόλυτη επιλογή σας. Περί ορέξεως…
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ…
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΠΙΤΑ Η ΜΠΑΚΑΛΑΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου